Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Achteruitrijverlichting bagagewagen

Vraag gesteld door op 5 april 2021

Op mijn bagagewagen zit achteruitrijverlichting. De bagagewagen heeft een toegestane massa van max 750 kg. Achteruitrijverlichting is daarom niet verplicht. Op de auto heb ik een 7 polige stekker en dus geen aansturing voor de achteruitrijverlichting. Moet de achteruitrijverlichting indien aanwezig op de bagagewagen (maar niet verplicht) ook werken? Of mag deze aanwezig zijn zonder dat het werkt. Indien het wel moet werken omdat het immers op de bagagewagen aanwezig is, kan ik dan de achteruitrijverlichting verwijderen zodat ik weer wel aan de eisen wordt voldaan? Bijvoorbeeld door afplakken van het achteruitrijlicht (of verwijderen lampje)?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft aanhangwagen met een maximum toegestane massa van < 750 kg die is uitgevoerd met achteruitrijverlichting. Uw auto heeft een 7-polige stekkeraansluiting en de achteruitrijverlichting van de aanhangwagen kan zodoende niet worden aangestuurd. U wilt graag weten of het is toegestaan om te rijden met deze voertuigcombinatie als de achteruitrijverlichting niet kan worden aangestuurd. Ook wilt u graag weten of u de achteruitrijverlichting van de aanhanger zou mogen verwijderen.

Regeling voertuigen
Aanhangwagens tot 750 kg moeten zijn uitgevoerd met de verlichting genoemd in art. 5.13.51 Regeling Voertuigen. Op grond van art. 5.13.55 Regeling Voertuigen geldt dat deze verlichting ook goed moet werken. Aanhangwagens tot 750 kg zijn niet verplicht uitgevoerd met achteruitrijverlichting en eventueel aanwezige verlichting hoeft niet (goed) te werken of in werking gesteld te kunnen worden.

Conclusie
Aanhangwagens tot 750 kg hoeven geen achteruitrijverlichting te hebben en als deze verlichting aanwezig is hoeft deze niet goed te werken. Het is niet nodig om de aanwezige achteruitrijverplichting te verwijderen.

Voor meer informatie over de verkeersregels in Nederland, verwijs ik u graag naar onze website.