Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

1 maand garantie motor draaiende delen

Vraag gesteld door D. Moir op 8 maart 2021

Ik heb een mercedes clk 200k bj.2008 met 115111 km. Gekocht bij een niet -bovag garage. De garage heeft mij 1 maand garantie gegeven op motor/bak draaiende delen. Bij koud starten van de auto  hoor ik gekletter van de motor, bij een warme motor hoor je niets bij het starten vd auto.

Ik heb onderzoek laten doen bij een independent garage en volgens hun zijn de nokkenassen tandwielen spits afgesleten. Heb ik met deze garantie recht op reparatie??

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een occasion gekocht met één maand garantie op de motor en versnellingsbak (draaiende delen). Bij een koude start hoort u ‘gekletter’ van de motor. Volgens een onafhankelijk garagebedrijf zijn de nokkenastandwielen spits afgesleten. U wilt graag weten of deze klacht onder garantie door de verkoper moet worden opgelost.

Technisch
De nokkenastandwielen zijn een wezenlijk onderdeel van de motor, aldus onze Automotive Expert. Gedurende het gebruik slijten deze tandwielen langzaam. Het is zodoende zeer aannemelijk dat de slijtage al bij aankoop aanwezig was. De gemiddelde kosten voor een dergelijke reparatie liggen tussen € 2.000,- en € 4.000,-.

Garantie
Een garantie is een toezegging van de verkoper dat het product of onderdeel hiervan bepaalde eigenschappen heeft. Als er een gebrek ontstaat of er ontbreken onderdelen, dan kun je een beroep doen op de garantie en de verkoper moet dan in principe kosteloos herstellen.

Blijkens de koopovereenkomst geldt de garantie voor de duur van één maand op de motor en de versnellingsbak (draaiende delen). Er zijn verder geen bepalingen over de omvang van de garantie overeengekomen.

Conclusie
Naar het oordeel van onze Technische Experts zijn de nokkenastandwielen een wezenlijk onderdeel van de motor, bovendien draaien tandwielen. Het gebrek is ontdekt binnen de garantietermijn van één maand. Het gebrek zou zodoende onder garantie verholpen moeten worden.

Als de verkoper weigert tot kosteloos herstel over te gaan, kunt u overwegen uw rechtsbijstandverzekering in te schakelen om nakoming van de vordering tot kosteloos herstel op grond van de overeengekomen garantie af te dwingen.

Voor verdere informatie over garantie, verwijs ik u graag naar onze website.