Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wiens fout is het?

Vraag gesteld door op 22 februari 2021

Ik was betrokken bij een ongeval. Ik reed rond de 10 km / u op de weg (vanwege de ijzige weg), ik was al helemaal de parkeerplaats af toen een auto me op de achterdeur van mijn auto raakte tot de eerste deur. Hij was afgeleid en hij reed hard en de weg was ijskoud (vanwege het weer van die dagen) hij remde plotseling en hij probeerde me niet op de rug te slaan en probeerde me te ontwijken, probeerde naar rechts over te gaan als de weg is vrij breed maar door de ijzige weg gleed hij uit en raakte mij. Wie is de schuld, want zijn verzekeringsmaatschappij vertelde me dat het mijn schuld is.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

 

U bent betrokken bij een aanrijding. U reed niet meer op het parkeerterrein, toen uw auto van achter werd aangereden. Volgens u was de bestuurder van die auto afgeleid en reed hi te hard vanwege de gladheid. Deze bestuurder wilde voor u uitwijken, maar slipte en reed op uw auto. De verzekeringsmaatschappij geeft aan dat de aanrijding uw schuld is. U vraagt of dat  juist is.

De hoofdregel is dat ieder zijn eigen schade draagt, tenzij bewezen kan worden dat een ander aansprakelijk is (schuld heeft) aan de aanrijding. Degene die zijn schade wil verhalen, moet aantonen dat de andere partij een verwijtbare (verkeers)fout heeft gemaakt. Het is lastig om de aansprakelijkheid zo te beoordelen. De omstandigheden en het bewijs dat kan worden geleverd spelen namelijk altijd een rol.

Als u uw schade vergoed wil zien, moet u dan ook bewijzen dat de schade aan uw auto door de tegenpartij is veroorzaakt. U moet bewijzen dat de bestuurder was  afgeleid, dat auto te hard reed op een (beijzeld) glad wegdek, plotseling moest remmen en daardoor slipte en vervolgens tegen uw auto aanreed.

Ook wanneer u kunt aantonen dat de tegenpartij schuld heeft aan de aanrijding, kan er desondanks sprake zijn van gedeelde aansprakelijkheid. Dan hebben zowel u als de tegenpartij verwijtbaar gehandeld. Dit moet blijken uit de omstandigheden waaronder de aanrijding heeft plaatsgevonden.

Wanneer u een rechtsbijstandverzekering heeft (misschien is dit meeverzekerd op uw autoverzekering), dan kunt u de zaak bij deze verzekering in handen geven.

Voor meer informatie over: aansprakelijkheid en het verhalen van de schade