Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wie is schuldig

Vraag gesteld door R. Boon op 25 januari 2021

Ik reed gister avond op de delftsestraatweg. Het is een 30km/h weg 2 richting weg. 1 kant staan huizen met een fietspad, dan een kleine heg en dan de straat waar ik op reed. De andere kant is water. Er stond een auto geparkeerd op een klein stuk tussen de berm, half op fietspad en half op de berm. Dus erg dicht op de weg. Deze wagen stond tegen de richting in. De andere kant kwam een vrachtwagen aan waardoor de ruimte wat kleiner werd. Daar kon je nog wel makkelijk tussendoor. Door de slecht verlichtte weg was het alleen pas erg laat te zien dat de Rechter achter deur volledig open stond. Uitwijken was niet mogelijk en ben dus met mijn rechter zijkant tegen de punt van de deur gereden. Nu is de vraag wie schuldig is.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto aangereden die half in de berm stond geparkeerd. Het portier van de auto was open. Het was niet goed verlicht en u heeft het portier niet gezien. U heeft een vraag over de aansprakelijkheid.

Degene die zijn schade wil verhalen zal aan moeten tonen dat de andere partij een verwijtbare (verkeers-) fout heeft gemaakt. Het is lastig om de aansprakelijkheid zo in te schatten. De omstandigheden en het bewijs dat kan worden geleverd spelen namelijk altijd een rol.

Als u schade heeft, dan zult u deze kunnen verhalen als u kunt aantonen dat de geparkeerde auto verwijtbaar heeft gehandeld. Werd het portier bijvoorbeeld opengedaan terwijl u al langsreed, dan had met het openen van het portier gewacht moeten worden. U moet dit dan wel kunnen aantonen.

Stond het portier al open, dan wordt het lastig om de tegenpartij aan te spreken. U bent dan immers zelf tegen een stilstaande auto met open portier gereden. De omstandigheden kunnen hierbij nog wel een rol spelen. Was er bijvoorbeeld een veiligere plek om te parkeren, op een wel verlichte plaats.  

Kunt u aantonen dat de tegenpartij toch een verwijt te maken valt waardoor uw schade is veroorzaakt, dan kan er sprake zijn van gedeelde aansprakelijkheid. Beide partijen hebben dan bijgedragen aan het ontstaan van de schade en beide partijen hebben verwijtbaar verkeerd gehandeld.

Als u de gegevens heeft van de verzekeringsmaatschappij van de geparkeerde auto kunt u deze verzekeringsmaatschappij zelf direct aanspreken. Uw eigen autoverzekering zal vervolgens de schade en aansprakelijkheid van de tegenpartij beoordelen.

Informatie over het verhalen van schade na een aanrijding vindt u op onze website: Schade claimen - ANWB