Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vrijstelling

Vraag gesteld door op 25 januari 2021

Moet ik voor het lenen voor 1 dag van een bus met een Belgisch kenteken (voor een verhuis van belgie naar Nederland) een vrijstelling bpm en mrb aanvragen?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U verhuist binnenkort van België naar Nederland. U kunt voor deze verhuizing een bestelbus met Belgisch kenteken lenen van een kennis. U bent van plan in één dag te verhuizen en wilt graag weten of u voor deze éne dag vrijstelling van de BPM en MRB moet aanvragen.

Buitenlands kenteken in Nederland gebruiken
Personen die blijkens het Brp in Nederland woonachtig zijn en gebruik maken van een niet-Nederlands gekentekend voertuig, raken voor het gebruik van dit voertuig in Nederland belastingen verschuldigd. Als dit gebruik wordt geconstateerd kan een naheffingsaanslag worden opgelegd.

Vrijstelling kort gebruik
Als u in Nederland woont en maximaal 2 weken gebruik maakt van een niet-Nederlands gekentekende auto, dan kunt u een vrijstelling aanvragen voor de autobelastingen. U moet dan een melding ‘vrijstelling bpm en mrb bij kortstondig gebruik’ doen.

Conclusie
Als u in Nederland woont en een niet-Nederlands gekentekende auto in Nederland gebruikt, raakt u autobelastingen verschuldigd. Voor de eerste 14 dagen kan vrijstelling worden verkregen, nadat hiervan een melding wordt gedaan. Ik raad u aan om de vrijstelling aan te vragen. Als u dit niet doet kunnen, ook als u de auto maar één dag gebruikt, de autobelastingen worden nageheven.

Graag verwijs ik u naar de website van de Belastingdienst, voor het meldingsformulier en verdere informatie over de voorwaarden voor vrijstelling.