Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersboete schade spiegel

Vraag gesteld door op 16 februari 2021

In aug. vorig jaar hebben wij een kleine aanrijding gehad met bedrijfsbusje in Zwitserland. Dit busje stond midden op een weg met tegenliggers, wij reden op de Grothard Pas, richting Italië. Tijdens het passeren raakte wij de spiegel van het busje, waardoor onze spiegel naar binnen klapte, maar geen schade had. Aangezien wij in de file reden, dacht ik het valt mee, dus we kunnen doorrijden. Echter voor de grens werden wij aangehouden en moesten mee naar het bureau. Hier is een proces verbaal opgenomen, en hebben onze kant van het verhaal verteld. De agent, was begripvol en wij hadden toen een idee dat wij niets verkeerd hadden gedaan. Tot wij deze maand een strafbefehl ontvingen van Kanton Uri. Tot onze schrik moeten wij nu 910 Zfr. betalen. Kunt u ons hierbij adviseren/helpen? 

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U bent augustus vorig jaar betrokken geweest bij een aanrijding in Zwitserland. Daarbij is de spiegel van een busje beschadigd geraakt. U bent daarna zonder te stoppen doorgereden. Later bent u aangehouden door de politie en is proces-verbaal opgemaakt. U heeft u een ‘Strafbefehl’ ontvangen en een boete gekregen. U vraagt wat u kunt doen.

Ik denk dat u het ‘Strafbefehl’ hebt ontvangen, omdat u na het ongeval bent doorgereden zonder eerst gegevens uit te wisselen met de bestuurder van de beschadigde auto. Daarom bent u, denk ik, bij de grens meegenomen naar het politiebureau.

Wanneer u bij een verkeersongeval een ander schade toebrengt, moet u met de ander gegevens uitwisselen, zoals personalia, kenteken e.d. Daarvoor kan het schadeformulier gebruikt worden. Wanneer u niet stopt en geen gegevens uitwisselt, is dat een strafbaar feit. Het maakt daarvoor niet uit of het gaat om een grote schade of dat slechts een geringe schade is toegebracht. Wanneer de gegevensuitwisseling ter plekke niet mogelijk is, bijvoorbeeld wegens drukte op de weg, kan dit vaak binnen een bepaald tijdsbestek (meestal 24 uur) na het ongeval worden gemeld bij de politie.   

Ik begrijp dat u uit de houding van de politieagent hebt kunnen denken dat u niets verkeerd hebt gedaan, maar helaas is het niet aan de politie om te bepalen of 'doorrijden na ongeval' niet strafbaar is. Dat is aan de Officier van Justitie voorbehouden. Die beslist of het wel of niet strafrechtelijk moet worden vervolgd.

Wanneer u de boete en de bijkomende kosten (procedurekosten) betaald, is daarmee de zaak afgedaan. Wanneer u het niet eens bent met de bekeuring kunt u in beroep gaan. Doorgaans staat op de bekeuring die u hebt ontvangen hoe u dit kunt doen. U moet wel kunnen aantonen dat u het strafbare feit niet hebt begaan. Of in uw geval het beroep succesvol zal zijn, kan ik niet beoordelen.

Meer informatie over een boete uit Zwitserland kunt u lezen op de ANWB website.