Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeer hinderen

Vraag gesteld door op 15 februari 2021

Het komt steeds vaker voor dat ik achter een bestelbusje (met pakketjes)moet wachten omdat hij midden op de weg staat, terwijl heel vaak ook ook gewoon dichtbij een parkeervak beschikbaar is. Mag dit tegenwoordig zomaar?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Het is u opgevallen dat u steeds vaker wordt opgehouden door stilstaande bestelbusjes. Ook ziet u met regelmaat dat er dan een gewone parkeerplek beschikbaar is. U wilt graag weten of pakketbezorgers midden op straat mogen stilstaan om de pakketten af te leveren.  

Stilstaan voor laden/lossen
Het onmiddellijk laden en lossen van goederen kwalificeert als stilstaan en niet als parkeren. Op grond van art. 23 RVV 1990 is in een aantal specifieke situaties verboden om met een voertuig stil te staan op de weg. Het is o.a. verboden om een voertuig stil te laten staan op een kruispunt, op of langs een fietsstrook of bij een oversteekplaats.

Ontheffing
Op grond van art. 87 RVV 1990 kan een ontheffing worden aangevraagd voor bepaalde verkeersregels bij de wegbeheerder. Deze ontheffing kan o.a. worden aangevraagd voor art. 23 RVV 1990. Vaak hebben post- en pakketbezorgers een dergelijke ontheffing aangevraagd.

Beperkingen ontheffing
De wegbeheerder bepaalt of een ontheffing wordt toegekend. Sommige wegbeheerders beperken de afgegeven ontheffing tot situaties waarin geen redelijk alternatief voor handen is voor de bezorger.

Conclusie
Doorgaans zult u een post- of pakketbezorger die u ophoudt moeten dulden. Veelal zal het stilstaan op de rijbaan niet zijn verboden omdat er sprake is van het onmiddellijk laden- en lossen van goederen. Daarnaast beschikken veel post- en pakketbezorgers over een ontheffing voor bepaalde verkeersregels. Als in de gegeven situatie het voertuig van de bezorger niet stil zou mogen staan op basis van de verkeersregels dan is er een aanzienlijke kans dat aan deze bezorger een ontheffing voor deze regels is afgegeven door de wegbeheerder. De wegbeheerder bepaalt de voorwaarden waaronder een ontheffing geldt en wordt afgegeven of ingetrokken. De wegbeheerder kan zodoende bepalen dat de ontheffing niet geldt als er een parkeerplaats beschikbaar is voor de bezorger. Ook kan de wegbeheerder bijvoorbeeld ingeval van misbruik, de ontheffing intrekken.

Ik raad u aan om eventuele misstanden te melden bij het postbezorgingsbedrijf en/of bij de wegbeheerder. Zij kunnen u dan verder informeren over een afgegeven ontheffing en indien noodzakelijk optreden tegen de bezorger als daartoe aanleiding bestaat.

Voor meer informatie over de verkeersregels in Nederland, verwijs ik u graag naar onze website.