Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tolheffing Italië

Vraag gesteld door N. de Wit op 21 januari 2021

Ontvang op 13.1.2021 een Nivi heffing € 116,75 (69,10 tol; € 2,60 rente en €45,50 incasso) omdat ik op 6.6.2017 geen tol zou hebben betaald. Was op die datum daar maar heb contant betaald zoals altijd. Ga niet liegen om zo'n bedrag. Ik weet dat overtreding binnen 360 dagen na overtreding moet worden uitgeschreven en er onduidelijkheid is over overtredingsdatum. T.w. voorval of achterhaaldatum. Na 3,5 jaar dit uithalen is onfris. Wat moet c.q. kan ik hiermee. Zij moeten toch bewijzen dat ik dit heb gedaan.
Zeer onsmakelijk. Gaarne uw advies aan gouden (goud eerlijk) ANWB lid.
N. de Wit

P.S. Dacht eerst aan zwendel of is dit toch zo?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft een naheffing voor het niet-betalen van tol ontvangen uit Italië. U heeft echter de tol contant betaald. U vraagt ons advies. 

Kennelijk is het niet correct geregistreerd dat u heeft betaald. Doorgaans wordt na betaling een betalingsbewijs afgegeven.

Ik kan niet beoordelen wat u precies heeft gekregen. Wanneer de verschuldigde tol niet is betaald, zijn er twee mogelijkheden. Het kan gaan om een civielrechtelijke vordering. In dat geval is een verjaringstermijn van 10 jaar van toepassing. U kunt de vordering betwisten. U zal dan aannemelijk moeten maken dat u de tol wel hebt betaald.

Daarnaast is het mogelijk dat de vordering van het incassobureau (Nivi) naar de politie wordt gestuurd als u niet op tijd betaalt. U kunt dan naast de vordering een boete opgelegd krijgen. Deze boete ligt tussen 85 en 338 euro.

Meer informatie over een boete uit Italië kunt u lezen op onze website.