Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tol Italië: naheffing door Nivi

Vraag gesteld door op 25 januari 2021

Het gaat om niet betaling van tol autowegen volgens artikel 176 italiaanse verkeerswet. Mandaat verleend door AUTOSTRADE PER L ITALIA SPA.

Ik kreeg vandaag een rekening van NIVI dat ik tol niet betaald heb. Dit was op 12-08-2017. Het gaat om een rekening van 131,92. Ik was toen daar de betaalapparaat werkte niet. Ik heb toen op de noodknop gedrukt. Hij was onbemand. Toen hebben ze op afstand de slagboom open gedaan. Het is drie en een halfjaar geleden. Kunnen ze dit nog eisen dat ik dit betaal ?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft bericht van Nivi S.p.A. ontvangen uit Italië. U wordt verzocht een bedrag te betalen, aangezien u enkele jaren geleden niet, of niet voldoende, tol zou hebben betaald. Naast het tolbedrag worden ook wettelijke rente en incassokosten in rekening gebracht. U heeft hierover niet eerder bericht ontvangen.

Veel leden hebben een vergelijkbaar bericht ontvangen van Nivi. Het betreft  tol die in 2015-2017 niet zou zijn betaald. Ook wettelijke rente en incassokosten worden in rekening gebracht.

Wij hebben contact opgenomen met Nivi en tevens onderzocht wat uw rechtspositie is en wat u in dit geval kunt doen.

Tol, incassokosten en rente
Voor het gebruik van bijna alle Italiaanse snelwegen moet tol worden betaald. Wordt de tolweg gebruikt zonder de verschuldigde tol direct te voldoen bij het tolhuisje, dan kunt u binnen 15 dagen na het gebruik van de tolweg bij een Punto Blu-service punt alsnog de verschuldigde tol betalen.

Maakt u van deze betaalmogelijkheid geen gebruik, dan bent u in verzuim. Dat betekent dat naast het verschuldigde tolbedrag, rente en incassokosten in rekening worden gebracht. Dit zijn vaste bedragen. Het maakt voor de hoogte van deze kosten dus niet uit of u de naheffing snel ontvangt of, zoals in uw geval, na lange tijd.

Bij het betaalpunt van de tolweg gaan de slagbomen verplicht na een bepaalde tijd open. Ook als u niet betaalt, gaat de slagboom dus open. Op dat moment wordt wel een ticket uitgeprint, “mancato paramento”, waarop staat aangegeven “unpaid tol”. Op dit ticket staat aangegeven hoe u alsnog, zonder bijkomende kosten, het tolbedrag binnen 15 dagen kunt betalen. Helaas wordt in de praktijk soms doorgereden zonder dat dit ticket wordt opgemerkt. 

Verjaring en incasso
De incasso door Nivi S.p.A. in opdracht van de Italiaanse tolwegexploitant is gebruikelijk. Deze naheffing is een civiele vordering. De verjaringstermijn is 10 jaar. De 360 dagentermijn die voor verkeerovertredingen geldt, is hier niet van toepassing. Ook hoeven deze naheffingen niet aangetekend te worden verstuurd.

Als u niet op tijd betaalt, kan de vordering worden gestuurd naar de politie. U kunt dan naast de vordering een boete opgelegd krijgen. Deze boete ligt tussen 85 en 338 euro.

Wanneer kunt u bezwaar maken?
Het heeft zin om bezwaar te maken als u kunt bewijzen dat de naheffing ten onrechte is verstuurd. Bijvoorbeeld als: u wel heeft betaald, u niet ter plaatse bent geweest, een verkeerd bedrag wordt berekend of u slechts een deel van het traject heeft afgelegd. Dit kunt u onder andere aantonen met een bankafschrift of bewijs van een hotelovernachting. U kunt hiervoor het formulier gebruiken dat u heeft ontvangen.

Is er sprake van een bijzondere situatie, of heeft u vragen, neem dan contact op met NIVI zelf. De contactgegevens vindt u in de correspondentie. Uit diverse berichten van leden horen wij dat Nivi hierop zeker reageert en kijkt naar een oplossing.

Conclusie
Als u gebruik heeft gemaakt van de tolweg en niet of onvoldoende heeft betaald, dan kunt u een naheffing, vermeerderd met wettelijke rente en incassokosten ontvangen. Deze naheffingen hebben een verjaringstermijn van 10 jaar en zijn dus nog niet verjaard. Betaalt u de naheffing niet op tijd, dan kan een boete volgen.

Ik raad u aan om op het betaalverzoek in te gaan, tenzij u kunt aantonen dat de tol (gedeeltelijk) ten onrechte wordt nageheven.