Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Steenslag door veel pekel van strooiwagen

Vraag gesteld door op 4 februari 2021

Ik ben laatst helaas een tegemoetkomende strooiwagen tegen gekomen op een 100km/u 2 baans weg. (Groene lijn in het midden)
Doordat ik die snelheid reed en ik niet zo snel door had dat het een strooiwagen was. Is de pekel vol tegen mijn auto aan gekomen.
De pekel leek heel er dik en heel erg veel. Hierdoor heb ik nu steenslag op motorkap bumper en een paar puntjes op zijscherm.
Nu wil ik dit verhalen op de provincie. Omdat die daar opdracht voor geven om te stooien.

Wat heb ik gemailt.

Dashcam beelden
Fotos van de schade
Aansprakelijkstelling opgemaakt
En een audatex calculatie van de schadehersteller. (€1500)

Goed voorbereid. Maar een afwijzing gekregen omdat ik allrisk verzekerd ben en dit gedekt is.
En dat ik dit met mijn verzekering moet regelen. En daarna als daar grond voor is kan ik regres plegen.
Dus gaan ze niet akkoord met de aansprakelijlstelling.

Wat moet ik nu doen? Als ik de schade wil verhalen gaat het mij nu eerst mijn schadevrije jaren kosten en eigen risico. En mocht mijn verzekering het wel dekken (dus kunnen verhalen op tegenpartij)dan krijg ik t pas terug.  Maar ik wil liever dat het eerst verhaald word. En dat ik het dan laat repareren. Mocht ik het niet kunnen verhalen. Dan repareer ik alleen de bumper en de motorkap. Anders word het te duur.

Graag hoor ik van jullie.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U bent met 100 km per uur langs een strooiwagen gereden. Nu is uw auto beschadigd. U wilt de provincie voor uw schade aanspreken.

Het uitgangspunt is dat ieder zijn eigen schade draagt. Alleen als kan worden vastgesteld dat iemand anders aansprakelijk is voor uw schade, kunt u een schadevergoeding eisen. Daarvoor moet dan wel een verwijtbare fout gemaakt zijn, bijvoorbeeld een verkeerfout.

Om uw schade te verhalen  zult u aan moeten tonen dat de strooiauto voor uw schade aansprakelijk is. De strooiauto moet dus een fout hebben gemaakt bij de strooiprocedure, of bijvoorbeeld aantoonbaar veel te hard hebben gereden. Reed de strooiauto op normale snelheid en voerde deze de werkzaamheden op juiste wijze uit, dan is er geen verwijtbare handeling gemaakt. In dat geval is uw schade niet te verhalen, maar is de schade voor eigen rekening. Had u met gepaste snelheid de strooiauto de ruimte kunnen geven, dan kan dit u bovendien worden tegengeworpen.

Wellicht bent u zelf voor de schade verzekerd. Kijkt u hier uw verzekering op na.

Voor meer informatie over aansprakelijkheid verwijs ik u graag naar onze website.