Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Naheffing BPM door dealer

Vraag gesteld door N. Hulleman op 12 februari 2021

Wij hebben een bestelbusje gekocht bij een dealer, op de koopovereenkomst staat excl BTW, inclusief BPM en leges. Nu heeft de dealer een naheffing gekregen en wil deze op ons verhalen. We hebben tijdens het gesprek duidelijk aangegeven dat we de BPM terug gaan vragen ivm de gehandicapten regeling. Volgens hem moesten we dit zelf doen, en had dit niets met hen te maken. Wat zijn de consequenties voor ons. En wat zijn onze rechten. De dealer zet ons onder druk, en wil dat we het bedrag aan hen betalen. In mijn beleving zit de BPM in de verkoopprijs, aangezien er staat incl. BPM. Was dit niet zo dan had heg toch apart vermeld moeten zijn op de factuur.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft een bestelbusje gekocht, de koopprijs is incl. BPM en leges. De dealer heeft een naheffing voor de BPM gekregen, die u moet betalen. U vraagt of dat klopt.

Wanneer de koopovereenkomst is gesloten, de belastingen en andere heffingen van overheidswege worden verhoogd, dan mag de verkoper (dealer) deze aan u doorberekenen. Dit mag ook al bent u een vaste koopprijs overeengekomen en onafhankelijk van de vraag of de BPM op de factuur moet worden vermeld. U moet de BPM-verhoging dan ook betalen. Kunt u gebruik maken van de gehandicaptenregeling, dan kunt u de totale BPM, dus incl. de verhoging terugvragen.