Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motorolieverbruik Skoda Octavia

Vraag gesteld door W. Bollen op 27 januari 2021

In augustus 2020 heb ik een Skoda Octavia 1.8 van 2010 gekocht. Op dat moment gekocht met volledig uitgevoerde grote beurt en vulling van vloeistoffen.

Echter blijkt nu dat het motorolie verbruikt erg veel is.
De auto heeft nu bij mij bijna 4000 km gereden en voor de tweede keer is de voorraad motorolie op.

De garage geeft nu aan dat dit een bekend probleem is. Echter hier wisten we bij de koop niets van af.
Ze bieden nu aan om een ander type motorolie te willen uitproberen. Dit kan mogelijk het probleem oplossen. Maar we hebben daar niet veel vertrouwen in.

De aankoopdatum van de auto is nu bijna 6 maanden geleden, dus dan vervalt ook mogelijk de garantie.

Is dit een bekend probleem bij de Skoda Octavia?
En zoja wat is daarover uw advies. Wat kunnen we nu het beste gaan doen.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Bij uw in augustus vorig jaar gekochte Skoda Octavia uit 2010 constateert u een hoog olieverbruik. U heeft 4000 km gereden en de olievoorraad is al voor de tweede keer op. Volgens de garage is dit een bekend probleem. De garage biedt aan om een ander type motorolie uit te proberen, wat mogelijk het probleem zou oplossen. U voelt hier niet veel voor, mede omdat de garantie binnenkort verloopt, en vraagt ons advies.

Hoog olieverbruik
Welke motor in de auto zit, heeft u niet genoemd. Ik ga ervanuit dat het hier om een TFSI motor gaat. Bij deze motoren is een hoog olieverbruik een veel voorkomend probleem. Dit doet zich voor vanaf ongeveer 80.000 km. Dit hoge olieverbruik blijft niet zelden zonder gevolgen. 
Op ons experts platform wordt aan dergelijke motoren aandacht besteed. Kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende link: T(f)si motoren (anwb.nl)

Wat is overmatig
U geeft niet aan wat het precieze olieverbruik is. Als de auto bijvoorbeeld 1liter op 2000 km verbruikt dan is er sprake van een overmatig hoog olieverbruik. Naar onze mening is het voorstel van de garage om een andere motorolie uit te proberen slechts een uitstel van executie. Het probleem zit in de motor zelf en wordt er namelijk niet mee opgelost. Om het probleem op te lossen, is vaak een behoorlijke ingreep vereist. 

Garantie
Als u akkoord gaat met het eerst proberen van andere motorolie dan loopt u het risico dat u later met een groter probleem te maken krijgt. En de garantie is dan voorbij. Daarom raad ik u aan om schriftelijk vast te leggen dat u dit probleem al binnen de garantieperiode heeft gemeld met de bedoeling het op te lossen. Spreek ook (schriftelijk) met de garage af wat de vervolgstappen zijn als blijkt dat de andere motorolie niet het gewenste effect heeft.

Lees meer over klachten na aankoop auto en het stappenplan op onze website.