Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet ik incassokosten tol betalen zonder voorafgaande kennisgevingen

Vraag gesteld door F. Kuiper op 24 februari 2021

Op 15 januari 2021 kreeg ik van deurwaarders bedrijf Involon uit Wychen een schrijven met een verzoek tolkosten gemaakt in Noorwegen op 20 augustus 2018 te betalen. Het verhaal wil dat ik meerdere malen gemaand ben tot betaling hetgeen niet waar is. Hoe moet ik bewijzen dat ik die aanmaningen niet gehad heb. Ik heb ze nooit gekregen laat staan ervoor getekend. Het tolbedrag was enkele euro's en is inmiddels opgelopen tot € 40,00. Ik heb contact gezocht met het bedrijf en kreeg nu 21 februari een mail uit Londen van EPC dat mijn verweer niet ontvankelijk is en ik moet betalen. Kunt u mij zeggen hoe dit in zijn werk gaat. Overigens zaten er versleutelde berichten bij die mail en het lukt mij niet die te openen. Een heel gedoe voor een paar euro en wat moet ik de volgende keer in Noorwegen doen om dat te voorkomen. Ik betaal altijd tol op veel plaatsen in Noorwegen maar hier was duidelijk geen betaalmogelijkheid aanwezig. Het was bij Ranheim in de buurt van Trondheim.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft via de deurwaarder op 15 februari 2021 een verzoek ontvangen tot betaling van tolkosten (in totaal EUR 40) uit Noorwegen (van 20 augustus 2018). Ze zouden u meerdere aanmaningen hebben gestuurd, maar u heeft niets ontvangen.

Tolheffing via camera's
U geeft aan dat er geen betaalmogelijkheid aanwezig was. In Noorwegen. Die is er vaak ook niet. Wie een tolweg nadert, kan gewoon doorrijden zonder te stoppen. Met camera's boven de weg wordt het kenteken van het voertuig gescand, niet het kenteken van de aanhangwagen of caravan. Er is geruime tijd nodig voor de verwerking van de foto's. De rekening wordt vervolgens binnen vier tot zes maanden thuisgestuurd door Euro Parking Collection (EPC) in Londen. Als de rekening niet binnen de gestelde termijn betaald wordt, volgt een herinnering met een toegevoegde boete van NOK 300

Advies
U zou met het EPC contact kunnen opnemen en nogmaals aangeven dat u geen aanmaningen heeft ontvangen. Tenzij het EPC het tegendeel kan bewijzen, kunt u aangeven dat u bereid bent de verschuldigde tol te betalen, maar niet de verhogingen.

Mocht u er onderling niet uitkomen dan kunt u contact opnemen met het ECC voor bemiddeling in het geschil. Graag verwijs ik naar de website van het Europees Consumenten Centrum (ECC).

Voor meer informatie over tolheffing in Noorwegen verwijs ik u graag naar onze website.