Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag een dealer mij een Auto verkopen met winterbanden zonder TPMS?

Vraag gesteld door R. Stiehl op 28 januari 2021

Ik heb op 28.January een 2de hands Auto bij A-Point in Hoofddorp gekocht. De proefrit heb ik met de zomerbanden gedaan. Bij de koop was ook een winterset belooft en die was ook netjes voor de aflevering monteert. Maar deze winter wielen hebben keen TPMS Sensoren en daarom krijg ik altijd en waarschuwing in de dashboard. A-Point will nu dat ik op de zomer velgen all seasons opzetten en vraagt mij nu om 650 Euro extra te betalen. Ik voel mij de dup. Wat kan ik doen?
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Eind januari heeft u een tweedehands auto gekocht met de afspraak dat er winterbanden onder zouden worden geplaatst. Dat is gebeurd. Deze wielen blijken echter niet te zijn voorzien van TPMS sensoren waardoor u steeds een waarschuwing krijgt van een onjuiste bandenspanning. De verkoper wil dit oplossen door op de zomervelgen all-seasonbanden te zetten onder bijbetaling van €650. U bent het hier niet mee eens en vraagt ons wat te doen.

Koopovereenkomst 
U heeft een overeenkomst met de verkoper gesloten waarin u afsprak dat de auto werd afgeleverd met winterbanden. U mag verwachten dat deze banden geschikt zijn voor de auto die u heeft gekocht. Dat betekent dat er ook TPMS sensoren op behoren te zitten. Deze sensoren horen officieel tot de boorduitrusting. 

Nalevering ontbrekend deel 
Is de auto niet in de afgesproken uitvoering geleverd of missen er accessoires? Dan kunt u van de verkoper eisen dat hij dat alsnog levert of monteert. De auto moet tenslotte voldoen aan dat wat bij de koop is afgesproken. De kosten zijn voor rekening van de verkoper.

Conclusie
U hoeft geen genoegen te nemen met het voorstel van de verkoper om onder bijbetaling all-seasonbanden te laten leggen om uw zomervelgen.

Lees meer over klachten na aankoop auto en over het stappenplan op onze website.