Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppakking

Vraag gesteld door A. Beerda op 12 januari 2021

Ik heb mijn koppakking laten vervangen op 21-02-2019. Nu is hij kapot. Wat is de garantie. Ik had het al eerder gemeld bij garage houder, 1 jaar geleden. Het heeft me toen €682,67 gekost.
Hoogevorst Banden was de garage.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Begin 2019 heeft u de koppakking van uw auto laten vervangen. De onderhoudsgarage heeft onlangs vastgesteld dat de koppakking nu opnieuw moet worden vervangen. U wilt graag weten wat uw rechtspositie is.

Garantie
Een garantie is een toezegging van de garantiegever dat een product of dienst voldoet aan wat men daarvan mag verwachten. Blijkt er binnen de overeengekomen termijn toch een gebrekkig product of dienst te zijn geleverd, dan zal de garantiegever dit gebrek kosteloos herstellen. Uit de mij beschikbare gegevens heb ik niet kunnen afleiden dat er een garantie is overeengekomen op de vervanging van de koppakking. U kunt waarschijnlijk geen kosteloze vervanging eisen op grond van de garantievoorwaarden. Bij Bovag aangesloten autobedrijven geldt dat op een reparatie of vervanging een garantie van 6 maanden wordt gegeven.

Oorzaak onbekend
Uit de mij beschikbare informatie kan ik niet afleiden waarom de koppakking opnieuw moet worden vervangen. In principe mag van een koppakking een langere levensduur dan twee jaar worden verwacht. Volgens onze automotive Experts mag van een koppakking zelfs een gemiddelde levensduur van 6 jaren worden verwacht. Als de koppakking ondeugdelijk zou blijken of als u kunt bewijzen dat de garage een fout heeft gemaakt bij de eerdere vervanging van de koppakking, dan kunt u op grond van de wet kosteloze vervanging van de koppakking eisen. Als de oorzaak van het defect echter ligt in bijvoorbeeld oververhitting van de motor door koelwaterlekkage of doorrijden met een te laag oliepeil, dan komen deze kosten voor eigen rekening.

Onderzoek
Het is zeker opmerkelijk dat de koppakking nu alweer vervangen moet worden. U kunt een technisch onderzoek laten doen en de vermoedelijke oorzaak van het defect laten vaststellen. Als uit het onderzoek blijkt dat de noodzakelijke vervanging het gevolg is van een aan de berijder toe te rekenen omstandigheid, bent u naast de kosten voor vervanging van de koppakking echter ook de kosten voor dit onderzoek kwijt.  

Conclusie
U kunt overwegen om nader onderzoek te laten verrichten naar de oorzaak van het defect. Een noodzakelijk vervanging van de koppakking na amper 2 jaar is opmerkelijk. Als u echter op de hoogte bent van een oververhittingsincident, is het raadzaam om verder onderzoek achterwege te laten. Ik raad u aan om bij de garage aan te geven dat het opnieuw vervangen van de koppakking in de korte periode u bevreemd. Mogelijk kunt u dan in onderling overleg tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing komen.

Voor meer informatie over de koppakking en klachten na een reparatie, verwijs ik u graag naar onze website.