Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gezichtsveld beperkende attributen voorruit!

Vraag gesteld door C. Stolk op 12 januari 2021

Hang geen mondkapje aan binnenspiegel van de auto. Dit maakt mensen op de motor, fiets en brommer maar ook voetgangers ’onzichtbaar’. Volgens motorplatform MotorNL zorgt dat voor gevaarlijke verkeerssituaties. Ook al ben je goed zichtbaar je verdwijnt achter een mondkapje! Lees hier het bericht van de Telegraaf http://bit.ly/2LqBY2X

Dit is een advertentie geplaatst op een Facebook pagina van een motorzaak!
Maar hoe zit dat nu eigenlijk??
Al die gezichtsveld beperkende attributen zoals navi, telefoon, kettingen, vlaggen, vaantjes, etc....mag dat eigenlijk allemaal wel? Als mede weggebruiker kun je volledig verdwijnen achter al deze attributen! Staan er sancties op dit soort zaken?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Onlangs werd u geattendeerd op het gevaar van het bewaren van een mondkapje aan de binnenspiegel. Door een mondkapje of ander voorwerp aan de binnenspiegel te hangen kunnen motoren, (brom)fietsers, en voetganger ‘onzichtbaar’ zijn voor de automobilist. U wilt graag weten of het wettelijk is toegestaan om attributen aan te brengen op de voorruit en of hierop sancties gesteld zijn.

Permanente eisen
Op grond van artikel 5.2.42 lid 2 Regeling Voertuigen mag het uitzicht van de bestuurder niet worden belemmerd door onnodige voorwerpen die geplaatst zijn voor of op de voorruit of de naast de bestuurder aanwezige zijruiten.

De bestuurder moet zorgdragen dat het voertuig te allen tijde voldoet aan de permanente eisen. Als een voertuig niet voldoet aan de permanente eisen kan de bestuurder hiervoor worden beboet. Als de bestuurder betrokken raakt bij een ongeval, kan het feit dat het voertuig niet voldeed aan de permanente eisen een rol spelen bij de eventuele aansprakelijkheid.

Boete
Onder feitcode N 420 b ‘belemmerd zicht door voorwerpen voor/op ruiten’ kan een boete van € 150,- exclusief administratiekosten worden opgelegd.

Conclusie
In Nederland geldt de regel dat geen ‘onnodige’ voorwerpen aan of voor de voorruit (of zijruiten bestuurders)  geplaatst mogen worden die ‘het zicht belemmeren’. Er wordt zodoende ruimte voor interpretatie van de verbalisant gelaten. Voor een mondkapje aan de binnenspiegel kan een boete worden opgelegd.

Voor meer informatie over verkeersovertredingen in Nederland, verwijs ik u graag naar onze website.