Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geen uitspraak op bezwaar boete binnen 210 dagen

Vraag gesteld door op 14 januari 2021

Eerder heb ik concat met u gehad over 3 boetes die ik ontving in Italie in aug 2019, boetes ontvangen april 2020. Omdat ik een invalidenkaart heb, kon ik de boetes aanvechten. Ik heb daar de ontvangst bewijzen van prefect in Italie, 30 april 2020. Daarna (nov 2020)kreeg ik via babyloweb door dat ik geen bezwaar zou hebben gemaakt en moest betalen. Helaas kreeg ik op mijn berichten daar alleen nog maar foutmeldingen. Toen heb ik uw adviseur gevraagd wat te doen en kreeg ik een Italiaans telefoonnr, dat helaas niet wordt beantwoord (bandje en na 5 minuten verbinding verbroken). Via de website safety 21 (betrokken bedrijf bij babyloweb zelf gegoogled) heb ik uiteindelijk toch contact gekregen en reactie gekregen. Nu krijg ik vandaag de melding van safety 21 dat de prefect inderdaad alles heeft ontvangen en nog uitspraak moet doen. Inmiddels zijn we 260 dagen verder, gerekend vanaf ontvangst door de prefect van mijn bezwaar. En volgens uw site moet de uitspraak binnen 210 dagen gedaan zijn, zoniet dan vervallen de boetes. Vanaf wanneer gaan die 210 dagen in en wat kan ik nu nog doen? De termijn is verstreken en ik wil natuurlijk graag vanuit Italie bevestiging dat het vervalt, zodat ik daar niet als crimineel kan worden opgepakt ;-)
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

In april 2020 heeft u 3 boetes ontvangen uit Italië voor overtredingen in een milieuzone, begaan in augustus 2019. Omdat u een invalidenkaart heeft, bent u in bezwaar gegaan bij de prefect. Op 30 april ontving u het ontvangstbewijs van de prefect in Italië. In november 2020 ontving u via een incassobureau, Babyloweb, een bericht dat u de boetes moest betalen. Via de website safety 21 heeft u hiertegen bezwaar gemaakt. Van deze instantie heeft u nu bericht ontvangen dat de stukken inderdaad bij de prefect liggen en dat er nog een uitspraak moet worden gedaan. De termijn van 210 dagen is reeds voorbij, uitgaande van de bevestiging van ontvangst. Uw vraag is wat u nu nog kunt doen om er zeker van te zijn dat de boetes zijn vervallen.

Bezwaar gegrond 
De prefect moet binnen 210 dagen een beslissing hebben genomen. Doet hij dat niet dan wordt je bezwaar automatisch gegrond verklaard en vervalt de boete. Wijst de prefect het bezwaar af dan kun je in hoger beroep bij de hoogste rechter in Italië. 

U kunt ervan uitgaan dat u bericht ontvangt van de beslissing van de prefect, of het bezwaar is afgewezen of dat de boetes zijn vervallen. Mocht uw bezwaar worden afgewezen dan kunt u bezwaar aantekenen tegen de 210 dagen termijn.

Gehandicapten en de milieuzone
Het beleid voor het toegankelijk zijn, al of niet zonder te betalen, kan per plaats in Italië verschillen. In veel plaatsen moet een bezitter van een gehandicaptenparkeerkaart vooraf het kenteken laten registreren.
U doet er goed aan om vooraf bij de de eigenaar van de accommodatie te informeren hoe het ter plaatse geregeld is.

Daarnaast is het raadzaam om deze website te raadplegen. Hier kunt u per plaats bekijken wat de procedure is. Leg de gehandicaptenparkeerkaart in ieder geval altijd duidelijk zichtbaar achter de voorruit.