Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geen eigenaar wel verzekeren

Vraag gesteld door op 8 februari 2021

Mijn partner (wonen niet op hetzelfde adres) koopt een auto voor mij waar ik in ga rijden.  Aangezien hij een auto zakelijk least en ik meer dan 20 schadevrije jaren heb, heeft het de voorkeur om de auto door mij te laten verzekeren, wat zijn hierin de optie’s?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Uw vriend heeft een auto gekocht waar u voornamelijk gebruik van zult maken. U woont niet samen met uw vriend. U zou graag de auto op uw naam verzekeren en wilt graag weten welke opties er zijn. 

Eigendom en kentekenhouder
De eigendom van een auto wijzigt niet door een wijziging in de tenaamstelling van het kenteken. Als het voertuig juridisch blijft toebehoren aan uw vriend, maar u wenst in overleg met uw vriend het kenteken op naam gesteld te hebben, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Het is bovendien gemakkelijk als de gebruiker van het voertuig het kenteken op naam heeft. Eventuele boetes worden automatisch naar de kentekenhouder gestuurd en de motorrijtuigenbelasting wordt opgelegd aan de kentekenhouder. De eigenaar van het voertuig wordt in dat geval niet lastig gevallen met kosten die voor rekening van de gebruiker behoren te blijven. 

Vermoeden eigendom
Voor derden bestaat het rechtsvermoeden dat de houder van de auto, zeker indien deze tevens de kentekenhouder is, ook de eigenaar van de auto is. Het is daarom van belang dat uw vriend aan kan tonen dat hij de eigendom van het voertuig heeft behouden. U kunt daartoe een akte/overeenkomst opstellen waarbij ondubbelzinnig wordt verklaard dat u slechts de houder van het kenteken en de verzekeringnemer bent, maar dat de eigendom van het voertuig bij uw vriend ligt. Als de auto een grote economische waarde vertegenwoordigd kan het raadzaam zijn deze akte notarieel te laten vastleggen. 

Verzekeringnemer
De meeste verzekeraars stellen aan de verzekeringnemer bovendien de voorwaarde dat deze ook de kentekenhouder van het voertuig is. Uitzondering op deze regel is de op hetzelfde adres wonende partner.  

Conclusie
U kunt het kenteken van de auto op naam nemen, terwijl de eigendom van het voertuig bij uw vriend blijft. Als het kenteken op uw naam gesteld is, zal het verzekeren van het voertuig op uw naam geen problemen opleveren. Ik raad u en uw vriend wel aan om de eigendomssituatie vast te leggen in een overeenkomst of akte. Uw vriend kan dan te allen tijde het voertuig opeisen en u kunt tegenover derden de eigendomssituatie bewijzen.   

Voor meer informatie over het overschrijven van het kenteken, verwijs ik u graag naar onze website.