Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Foute data bij online rijbewijs verlengen

Vraag gesteld door op 14 februari 2021

Veel vragen zijn er al over verlengen gesteld. Degene die mijn vraag het dichts benaderd is die
https://www.anwb.nl/experts/juridisch/49/ingangsdatum-nieuw-rijbewijs-bij-verlenging
U stelt daar bij:
De ingangsdatum voor de geldigheid van uw rijbewijs is de datum waarop het besluit tot afgifte van het rijbewijs is genomen door de tot afgifte bevoegde autoriteit.

Volgens mij is die autoriteit de gemeente en/of het RDW.
Nu blijkt vandaag dat ik, bij het online aanvragen van verlengen bij het RDW, gevraagd wordt akkoord te gaan met een einddatum van 5 jaar na de afgifte datum – juli 2020 - van het CBR besluit (medische verklaring) van mijn rijgeschiktheid voor de diverse categorieën (waaronder C).
Omdat ik uw advies heb opgevolgd vroegtijdig de medische keuring te aan te vragen is mijn rijbewijs dan zo’n 8 maanden korter geldig dan wanneer de aanvraagdatum als uitganspunt wordt genomen.

Zit het RDW er naast of wordt inderdaad een besluit van het CBR gezien als besluit tot afgifte?
Wat kan ik doen wanneer de site van het RDW foute uitgangspunten gebruikt?
 

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft een vraag over de ingangsdatum van na de online-verlenging van uw rijbewijs.

De afgiftedatum is de datum waarop het besluit tot afgifte is genomen. Dit volgt uit artikel 118a van de Wegenverkeerswet: “Als datum van afgifte wordt in het rijbewijs en in het rijbewijzenregister vermeld de datum waarop het besluit tot afgifte is genomen.”

In de toelichting op artikel 118 a van de Wegenverkeerswet staat het volgende: “Als datum van afgifte wordt in het rijbewijs en in het rijbewijzenregister vermeld de datum waarop het besluit tot afgifte is genomen”.  Dit heeft te maken met het invoeren van het nieuwe creditcard-model van het rijbewijs.

Voorheen werden de rijbewijzen door de gemeenten aangemaakt en kon men het rijbewijs meestal op dezelfde dag meenemen als waarop het werd aangevraagd. Het creditcard-model wordt nu centraal aangemaakt en kan daarom niet meer op de dag van de aanvraag van afgifte worden uitgereikt. Tussen aanvraag en afgifte zit nu enige tijd, meestal een week.

Het gaat er dus niet om wanneer u een aanvraag voor verlenging heeft ingediend, maar wanneer de RDW/CBR een besluit tot afgifte neemt. Naar mijn mening geeft de RDW dan ook geen verkeerde informatie.

Ik begrijp dat het u tegenvalt dat u door een vroege aanvraag uw rijbewijs korter geldig is dan als u dat later had gedaan. Wij hebben geadviseerd tijdig te beginnen met het aanvragen van verlenging van het rijbewijs vanwege de lange wachttijden die ermee waren gemoeid. Bij lang wachten tot uw aanvraag in behandeling zou worden genomen, had u het risico gelopen dat uw rijbewijs was verlopen met als gevolg dat u niet langer van het rijbewijs gebruik kon maken.