Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Coronaregels m.b.t. tot vakantie verblijven in Nederland

Vraag gesteld door J. van Dop-Griffioen op 1 februari 2021

Voor 16/4 t/m 19/4 heb ik een vakantieboerderij in Losser gereserveerd. Ik heb de aanbetaling gedaan en moet nu het restbedrag betalen. We huren dit met 4 huishoudens. 8 volwassenen, 4 kinderen en 1baby. Voordat ik deze betaling ga doen wil ik graag weten wat mijn rechten zijn bij deze Recron aangesloten verhuurder, in geval de overheid mij verbied met 4 huishoudens tesamen te zijn. De verhuurder was bij de reservering erg meegaand, maar staat er nu aanzienlijk minder meewerkend in. Graag wil ik weten wat mijn rechten/ plichten van de verhuurder zijn.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

Met drie andere huishoudens heeft u een vakantiehuis gereserveerd voor de periode 16 april-19 april. U heeft een aanbetaling gedaan en moet nu het gehele bedrag betalen. Voordat u daar toe overgaat, wilt u weten welke rechten en plichten u, maar ook de verhuurder, heeft.

Wanneer de verhuurder zijn deel van de overeenkomst kan nakomen, dat wil zeggen dat de vakantieboerderij voor u beschikbaar is, kunt u niet zonder meer kosteloos annuleren. In dat geval moet u het gehele bedrag betalen bij annulering. Het is immers niet aan de ondernemer toe te rekenen dat er (weer vergaander) beperkingen aan de groepsgrootte zijn gesteld. Doorgaans geldt dat hoe dichter u op de aankomstdatum annuleert, hoe hoger het bedrag is dat u moet betalen. Hoe hoog dat bedrag dat precies is, kunt u nagaan in de algemene voorwaarden.  

Alleen wanneer de verhuurder de overeenkomst niet kan nakomen en de overeenkomst annuleert, bijvoorbeeld omdat het vakantieverblijf van overheidswege gesloten is, heeft u recht op terugbetaling van de gehele bedrag. In dat geval kan de ondernemer u een voucher ter waarde van het terug te betalen bedrag aanbieden. U kunt de voucher accepteren, maar bent hiertoe niet verplicht.

U hebt een reservering van 16 april tot 19 april. Het is best mogelijk dat de coronamaatregelen dan zodanig versoepelt zijn en dat u dan toch met de nodige aanpassingen in de vakantieboerderij kunt verblijven met een (kleinere) groep. Eventuele kosten die daarmee verbonden zijn, zou u onderling kunnen verdelen.  

Als u nu de overeenkomst wilt annuleren, raad ik u aan om eerst met de ondernemer andere mogelijkheden te bespreken. Misschien is de ondernemer bereid u tegemoet te komen, bijvoorbeeld door de reservering om te zetten naar een andere periode of om u toch (onverplicht) een voucher aan te bieden. Het is immers een bijzondere situatie door alle coronamaatregelen.