Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Camper afgebrand

Vraag gesteld door F. Hille op 31 januari 2021

Onze camper is 28-01-2021 afgebrand in de stalling.
Er is niets meer van over. Er stonden meerdere caravan´s en campers in de stalling maar doordat de stalling bleef branden is alles neergehaald. Ik kan niets herkenbaars meer terug vinden. Alles ligt op een grote hoop. Nu is mijn vraag hoe kom ik aan een vrijwaarding? Er is geen sprake van opzet dus kan geen aangifte doen. Volgens de RDW moet ik een schriftelijke bevestiging hebben van de politie of verzekering. Misschien kunt u mij verder helpen. het verhaal kastje muur is hier duidelijk van toepassing.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Onlangs is het stallingsbedrijf waar u uw caravan heeft geplaatst afgebrand. Van uw camper is niets herkenbaars meer terug te vinden. U wilt graag weten hoe u aan een vrijwaringsbewijs kunt komen.

Beëindigen registratie
Als een aanhangwagen niet meer gebruikt kan worden in het verkeer, maar niet gesloopt is door een RDW erkend demontagebedrijf moet de kentekenhouder er zelf voor zorgen dat de registratie bij de RDW wordt beëindigd.

Online formulier
Het beëindigen van de registratie bij de RDW, kan online worden aangevraagd. Op het online formulier ‘melding sloop of demontage voertuig’, geeft u dan aan dat het voertuig is uitgebrand, nooit meer kan deelnemen aan het verkeer en dat u geen voertuigonderdeel met het ingeslagen voertuigidentificatienummer in uw bezit heeft.

Bewijs
U zult daarnaast bewijs moeten aanleveren dat de camper daadwerkelijk is uitgebrand. Met het bewijs dat u aanlevert moet u voldoende aannemelijk maken dat er sprake is geweest van brand en dat uw camper in die brand verloren is gegaan. Dit bewijs kan geleverd worden door bijvoorbeeld een proces verbaal van de politie of door een verklaring van de verzekeringsmaatschappij. Er geldt echter geen verplichting tot het overleggen van een van deze bewijsmiddelen. Als u op een andere wijze voldoende aannemelijk kunt maken dat uw camper verloren is gegaan tijdens de brand, dan kan de RDW overgaan tot beëindiging van de registratie van het kenteken.

Conclusie
Als een voertuig met kentekenregistratie bij de RDW verloren is gegaan en niet is gesloopt door een RDW erkend demontagebedrijf, zult u zelf de registratie moeten beëindigen. Dit kan door het online formulier op de website van de RDW te gebruiken. U moet hierbij bewijs leveren dat het voertuig verloren is gegaan bij de brand. Mogelijk kunt u een verslag van de brandweer opvragen of in overleg met de eigenaar van de stalling een verklaring van diens verzekering krijgen.

Voor meer informatie over het beëindigen van een kentekenregistratie, verwijs ik u graag naar de website van de RDW.