Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bruikleenovereenkomst

Vraag gesteld door G. Drinkwaard op 14 februari 2021

Ik ben voornemens mijn auto voor langere tijd uit te lenen aan mijn schoonzoon, waarbij ik de vaste lasten van de auto aan hem doorbereken. Nu wil ik dat graag vastleggen in een bruikleen overeenkomst. Heeft u een voorbeeld exemplaar of weet u waar ik er een kan downloaden?
Alvast hartelijk dank voor uw hulp,

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U wilt uw auto uitlenen aan uw schoonzoon. U wilt dit vastleggen in een bruikleen-overeenkomst en vraag of wij daar een voorbeeld van hebben.

Nee, helaas hebben wij geen model bruikleen-overeenkomst. Wel kan ik u een aantal tips geven waar u rekening mee moet houden als u uw auto uitleent.

Verzekering
Het is belangrijk dat u de autoverzekeraar meldt dat een ander de auto zal gaan besturen.

De huidige WA-verzekering vergoedt de schade aan derden die door de lener wordt veroorzaakt. Schade aan de auto zelf, maar ook het no-claim verlies en/of eigen risico zal u op de lener moeten verhalen. Van een no-claimverlies en/of eigen risico is doorgaans ook sprake bij een casco-verzekering. Ook dan kunt u deze schade verhalen op de lener.

Let op, een bestuurder is bij een aanrijding door eigen schuld niet verzekerd vanuit de WA-dekking. Het is daarom verstandig om een ongevallen inzittenden- of schadeverzekering inzittenden af te sluiten.

Bekeuringen
Wanneer met de auto verkeersovertredingen worden begaan, is de kentekenhouder aansprakelijk. Dat wil zeggen dat hij de boetes moet betalen.

Conclusie
Het is belangrijk dat u goede afspraken maakt met de lener van de auto. En dat de lener in geval van schade, boetes of andere kosten deze aan u kan en wil vergoeden.  

Voor meer informatie en tips over het uitlenen van een auto en de risico’s hierbij, verwijs ik u graag naar onze website.