Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verplichting autovolgsysteem bij autoverzekering boven de 60.000 euro

Vraag gesteld door op 27 januari 2021

Waarom is een autovolgsysteem verplicht voor t afsluiten van een autoverzekering bij auto’s boven de 60000€ (ook elektrische) en waarom wordt daar geen informatie over gegeven?
 

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert

U wilt weten waarom een autovolgsysteem verplicht is voor het afsluiten van een autoverzekering boven de 60.000 euro.
En de mogelijke reden waarom daar geen informatie (door een verzekeraar) over gegeven wordt. Hieronder de antwoorden: 

Verplichting autovolgsysteem bij afsluiten van een autoverzekering
Een verzekeraar mag bij het aangaan van een verzekering aanvullende eisen stellen aan een voertuig. De verzekeraar schat namelijk het schaderisico in van een voertuig. Hoe duurder de auto, hoe hoger de schade. Hierdoor weet een verzekeraar dat er alles aan gedaan wordt om een dief te ontmoedigen in te breken. En als er toch wordt ingebroken en het voertuig wordt gestolen, dan kan het voertuig teruggevonden worden. Dit is van belang om de kans op uitkering van een verdwenen voertuig zo laag mogelijk te houden. 

Geen informatie door de verzekeraar over deze verplichting
Over het algemeen mag verondersteld worden dat juist bij aanvullende eisen aan een voertuig de verzekeraar de toekomstige verzekerde op de hoogte stelt van de aanvullende eisen. U heeft dan als consument de keuze of u daar wel of niet uw voertuig wilt verzekeren. 
Als u wilt weten waarom uw verzekeraar daar niets over heeft vermeld, zou ik dat zeker aan hen vragen waarom ze dat niet hebben gedaan. 


Conclusie
Als een verzekerde zijn voertuig aanbiedt, dan zal een verzekeraar aangeven dat er aanvullende eisen voor acceptatie kunnen zijn. De verzekeraar moet namelijk het risico dekken, daarom mag hij aanvullende eisen stellen. U heeft dan de keuze of u daar wel of niet uw voertuig wilt verzekeren.

Mochten wij uw vraag niet juist hebben begrepen, dan horen we nog graag.