Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Annulering i.v.m. coronaproblematiek

Vraag gesteld door op 16 januari 2021

Ik heb uw artikel gelezen in de nieuwste ANWB over de corona-problematiek. Het lijkt een  duidelijk gegeven, maar mijn vraag is waarom de Verzekeringsmaatschappijen door de opkomst van corona ineens van alles NIET vergoeden. Naar mijn mening staat er in geen enkele polis iets vermeld over uitsluitingsgronden vanwege coronacrisis.
Daarnaast heb ik in ieder geval sinds de uitbraak van corona geen enkele waarschuwing/melding van mijn verzekering gehad dat de coronaproblematiek reden is om uitsluiting van tegemoetkoming bij evt. annulering te krijgen.
En hier komt nog bij dat onze MP Rutte in zijn persconferentie van 15/12/20 uitdrukkelijk heeft aangegeven dat reizen naar het buitenland (incl. Curaçao) bij Code Oranje nadrukkelijk wordt afgeraden en als a-sociaal wordt bestempeld. Terwijl ik mijn ticket al had gekocht ruim voorafgaand aan Code Oranje (toen dus nog code Geel, waarin je wel verzekerd ben).
Gezien die situatie heb ik besloten om niet te gaan en dan blijkt dat de verzekering "nul op rekest" geeft en totaal geen empathie richting gedupeerde heeft voor de oplossing van het probleem. Ze zijn niet eens bereid om de administratiekosten van de annulering te vergoeden.
Ik vind dit een zeer kwalijke zaak.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U vraagt zich af waarom verzekeringsmaatschappijen zaken gerelateerd aan corona niet vergoeden. U heeft uw reis geboekt toen er sprake was van code geel. Nu is er sprake van code oranje en dekt uw verzekering geen kosten of schade verband houdend met corona.

Het uitgangspunt bij verzekeringen is dat schade gedekt wordt die onverwacht is en niet voorzienbaar. Vervolgens zijn de verzekeringsvoorwaarden bepalend voor de dekking. Elke reisverzekering is daarin weer anders. Ook de dekking kan men zelf bepalen, door bijvoorbeeld te kiezen voor een basis verzekering of deze aan te vullen met verschillende aanvullende voorwaarden en dekkingen.

Er zijn enkele verzekeringen die in het begin, op basis van hun voorwaarden, wel dekking boden in geval van annuleren op grond van corona. Er waren echter ook toen al veel verzekeringen die annuleren op grond van bijvoorbeeld terrorisme en natuurrampen wel, maar epidemieën niet dekten. 

Het hangt dus van uw verzekeringsvoorwaarden en de gekozen dekking af of kosten worden vergoed.

De ANWB annuleringsverzekering biedt momenteel de volgende dekking:

Standaardverzekering:

  • Annuleringskosten als jijzelf of één van je reisgenoten het coronavirus oploopt

  • Annuleringskosten als de accommodatie niet beschikbaar is, bijvoorbeeld omdat je door landen moet reizen waarvoor nog een negatief reisadvies geldt

  • Vergoeding voor ongenoten dagen als jijzelf of één van je reisgenoten onvoorzien tijdens je vakantie in quarantaine moet

    Heeft u tevens een aanvullende verzekering, dan is ook gedekt:

    Met de aanvullende dekking Terrorisme & Natuurrampen (mits afgesloten vóór 30-1-2020)

  • Vergoeding van annuleringskosten als je zelf de reis wilt annuleren vanwege het coronavirus

  • Vergoeding van ongenoten vakantiedagen als je eerder dan gepland naar huis moet of wilt


In het begin was corona een onverwachte en onvoorziene omstandigheid waardoor reizen vaak plotseling geannuleerd moesten worden. Inmiddels is het bij iedereen bekend dat corona bij het boeken van een reis roet in het eten kan gooien. Er is dus geen sprake meer van een situatie die onvoorzienbaar is. Veel verzekeraars bieden dan ook geen dekking als u annuleert op grond van corona. Boekt men toch een reis, dan draagt men dus zelf het risico van annuleren. Wel is het zo dat veel reisorganisaties inmiddels heel soepele annuleringsvoorwaarden hanteren. Uw reisverzekering kan wel dekking bieden voor bepaalde kosten als u al ter plaatse bent. Het is aan te raden om deze voorwaarden na te lezen, net als de voorwaarden van uw zorgverzekering.

Voor de meeste gestelde vragen over de ANWB verzekering verwijs ik u graag naar onze website.