Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wie is aansprakelijk

Vraag gesteld door op 11 januari 2021

Een bestelbus stond buiten zijn parkeer plaats geparkeerd. De bus stond dus behoorlijk op de weg waar ik reed. het was een 2 baansweg waar ik rechts reed en naast mij een grote vrachtwagen.
ik kon dus niet verder uitwijken naar links.
Mijn spiegel klapte tegen die van hem.
kunt u mij vertellen wie hier aansprakelijk voor is.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Tijdens het passeren van een buiten zijn parkeerplaats geparkeerde bestelbus bent u met uw spiegel tegen de spiegel van de bestelbus gekomen. U kon niet uitwijken omdat er uit tegengestelde richting een vrachtwagen kwam. Uw vraag is wie in dit geval aansprakelijk is voor de schade.

Wie is aansprakelijk?
Degene die aansprakelijk is voor de aanrijding, is de rijdende auto. Het foutief geparkeerd staan levert geen aansprakelijkheid op, maar de eigenaar kan wel een boete krijgen voor het verkeerd geparkeerd staan.

In principe bent u dus aansprakelijk. De schade aan de bestelbus kan worden verhaald op de WA dekking van uw autoverzekering. Als de autoverzekering de schade uitkeert aan de tegenpartij, heeft dit gevolgen voor uw schadevrije jaren en mogelijk ook voor uw premie. Daarom kunt u ervoor kiezen om een laag schadebedrag niet te claimen op uw verzekering, maar dit zelf te betalen. U kunt dit altijd met uw verzekeraar bespreken.