Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangingsvoorstel motor ivm te veel olieverbruik peugeot 2008 ALL PP 12VTI BO

Vraag gesteld door J. de Jong op 7 december 2020

Voor mijn Peugeot 2008 ALL PP 12VTI BO uit 2014 ben ik al een aantal keren naar de garage geweest (officiële dealer waar ik de auto ook gekocht heb) voor de olie controle. Het lampje ging regelmatig branden. Inmiddels overigens zit ik op 140.000 km.

Elke keer werd netjes de olie bijgevuld en aangeraden om toch eens een paar keer te komen zo rond de 1000 km gereden. Dan kunnen ze het verbruik checken. Dit gedaan en nu blijkt dat het olieverbruik volgens Peugeot normen te hoog is. Het is namelijk meer dan 1 liter per 1000 km. En ja dat is inderdaad ook naar mijn mening veel te hoog.

Maar blijkt nu dat ze aangeven dat de motor vervangen moet worden. En dit valt niet meer in de garantie en ook niet in de coulanceregeling van 5 jaar van Peugeot.

Het voorstel is nu dat ik zelf zo n 1400 euro bijdraag aan arbeid (inclusief vervangen koppeling iets omdat ze de motor er toch uitgaan halen. dat zou ongeveer 300 euro zijn). Dus uiteindelijk zou mijn bijdrage voor de motor zo n 1100 euro zijn.

Ik kan me hier totaal niet in vinden. Het schijnt dus vaker voor te komen bij deze motoren dat het olieverbruik omhoog schiet en dat de motor vervangen moet worden. Een bekend probleem dus. En het type motor zou daarom ook niet meer gebruikt worden volgens de medewerker.

Wat kan ik hiermee doen, want ik vind het belachelijk dat ik hier nu mee geconfronteerd wordt. De auto is netjes elke jaar bij de dealer zelf in onderhoud geweest. Ik heb gelijk de hele historie maar eens opgevraagd en ontvangen.

Het kan toch niet zo zijn dat ik moet opdraaien voor wat volgens mij een constructie / fabrieksfout is?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

 

Uw auto verbruikt te veel olie volgens de dealergarage. De motor heeft inmiddels 140.000 km gelopen en moet nu worden vervangen. De (fabrieks)garantie is verlopen en Peugeot Nederland heeft aangegeven dat de auto niet meer in de coulanceregeling valt die Peugeot Nederland biedt. Het voorstel van de dealergarage is dat u (een gedeelte van) het arbeidsloon betaalt, de dealer betaald dan de ruilmotor. U wilt graag weten wat uw rechtspositie is.

Conformiteit
Een product moet voldoen aan de redelijke verwachtingen die u daarvan mag hebben. Welke redelijke verwachtingen u mag hebben, zijn afhankelijk van o.a. de aard van het gebrek, het bouwjaar en kilometrage van de auto. De koper zal moeten bewijzen dat er sprake is van een gebrek wat hij niet hoefde te verwachten en dat het gebrek, althans de oorzaak daarvan al bestond op het moment van levering.

Gebrek
De motor van uw auto is berucht om dit verschijnsel en er lijkt niets te zijn gebeurd wat de bestuurder aangerekend kan worden. Bij normaal gebruik en onderhoud hoeft u als koper niet te verwachten dat de motor na 6 jaar en 140.000 km vervangen moet worden. Naar mening van onze auto technische experts, is er sprake ven een gebrek in de motor wat u niet hoefde te verwachten en waarvan de oorzaak al aanwezig was op het moment dat de auto werd afgeleverd.

Rechten bij non-conformiteit
Als een product gebrekkig is en dit gebrek al bestond op het moment van aflevering dan kunt u van de verkoper o.a. kosteloos herstel van het gebrek vorderen. De verkoper zal het gebrek binnen een redelijke termijn moeten. Nadat u de verkoper schriftelijk hebt verzocht om herstel en de verkoper niet binnen een redelijke termijn het gebrek verhelpt of wilt verhelpen, dan kunt u het herstel door een derde laten uitvoeren en de kosten op de verkoper verhalen.

Garantie en Coulance
Dat er geen beroep kan worden gedaan op de fabrieksgarantie, betekend niet dat er geen beroep kan worden gedaan op uw wettelijke rechten. Dat Peugeot Nederland geen coulanceregeling toepast bij auto’s ouder dan 5 jaar is vervelend voor de dealergarage die u de auto verkocht, maar ontneemt u geenszins uw recht op kosteloos herstel door deze verkoper.

Conclusie
U hoefde het gebrek niet te verwachten naar de aard van het gebrek, de kilometrage en bouwjaar van de auto. Er is een gebrekkige motor gebruikt in uw auto en u kunt kosteloos herstel van dit gebrek, door vervanging van de motor eisen.
Ik raad u aan om het voorgaande aan de verkoper voor te leggen en de verkoper aan te spreken tot kosteloos herstel op grond van art. 7:17 jo. 7:21 BW. U zult moeten bewijzen dat u het gebrek niet hoefde te verwachten en dat het gebrek al aanwezig was op het moment van aflevering. Op basis van de beschikbare informatie, voorzie ik daarmee geen problemen.

Als u er onderling niet uitkomt, kunt u om bemiddeling vragen bij de Bovag en/of het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen (Voertuigen - De Geschillencommissie).

Voor meer informatie over uw rechten bij non-conformiteit (Klachten na aankoop - ANWB), verwijs ik u graag naar onze website.