Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeerd kenteken

Vraag gesteld door op 2 januari 2021

kan het dat er op een auto van een bepaald merk een kenteken zit van een andere merk auto.
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt graag weten hoe het kan dat het merk van een auto niet overeenkomt met het merk volgens het kenteken.

Kenteken
Een kenteken is niet merk gebonden. Een kenteken wordt afgegeven door de RDW op aanvraag. Als een nieuw geproduceerde auto moet worden toegelaten tot de weg vraagt de dealer (meestal na verkoop) het kenteken aan. Als een auto geëxporteerd wordt naar bijvoorbeeld Duitsland, vervalt het Nederlandse kenteken. Een eerder uitgegeven kenteken komt niet meer terug. Als deze auto bijvoorbeeld vervolgens weer geïmporteerd wordt, wordt een nieuw kenteken Nederlands kenteken afgegeven, mits de auto wordt goedgekeurd door de RDW. Dezelfde auto kan in één levenscyclus dus meerdere verschillende Nederlandse kentekens hebben gehad. 

Kentekenregister
Bij toelating van een voertuig door de RDW en de afgifte van het kenteken, worden een aantal gegevens in het kentekenregister opgenomen. De gegevens van het voertuig zijn via de website van de RDW in te zien. Bij toelating van een voertuig, nieuw of geïmporteerd tweedehands, wordt gekeken naar het chassisnummer en wordt gecontroleerd of de auto als geheel wordt geïmporteerd. De werkwijze van de RDW zorgt dat de gegevens in het kentekenregister overeenkomen met het voertuig op weg.

Valse kentekenplaten
Als de kentekenplaat van een voertuig niet overeenkomt met de informatie in het kentekenregister, dan rijdt de auto waarschijnlijk met valse kentekenplaten. Hoewel er procedures gelden voor de afgifte van kentekenplaten, komt het nog steeds voor dat er auto’s (bewust) rondrijden met een kentekenplaat die niet hoort bij het voertuig.

Uitzonderingen
Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Sommige merken of type auto’s komen in Nederland erg weinig voor. Bij de goedkeuring van het voertuig door de RDW moet in het kentekenregister dan een merknaam worden opgegeven. De merknaam in het register kan dan afwijken van het merk zoals dit op het voertuig wordt weergegeven. Bij sub-merken wordt in het kentekenregister vaak het overkoepelende merk geregistreerd. Bij sportauto’s wordt soms het type als merk geregistreerd.

Conclusie
Als een voertuig volgens de kentekenplaten niet overeenkomt met de gegevens in het kentekenregister kan hiervoor een valide verklaring bestaan. Het is ook mogelijk dat het voertuig (bewust) valse kentekenplaten voert.

Graag ontvang ik van u het kenteken van de betreffende auto, zodat ik een en ander nader kan beoordelen.