Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

VAE en NL Rijbewijs

Vraag gesteld door op 23 december 2020

De afgelopen drie maanden ben ik in VAE geweest (gisteren teruggekeerd). Ik heb mijn Residence Visa kunnen bemachtigen en mijn NL rijbewijs ingeruild voor een Emirati rijbewijs. Punt is alleen: Ze hebben mijn NL rijbewijs ingenomen, ik kan nu alleen in NL rijden met een internationaal rijbewijs. Mijn vraag is dus, klopt dit? Of is er toch een uitweg om in Nederland te kunnen rijden? Ik ben hier nog steeds ingeschreven en heb ook mijn eigen auto... Of kan ik bij de gemeente een nieuwe aanvragen? Dit wordt waarschijnlijk als een vermiste rijbewijs vermeld.. M.a.w. Wat zouden jullie mij kunnen adviseren?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U hebt uw Nederlandse rijbewijs ingewisseld voor een rijbewijs van de VAE. U bent weer terug in Nederland. U wilt weten of u in Nederland met een internationaal rijbewijs kunt rijden of dat u een nieuw Nederlands rijbewijs moet aanvragen.

Wanneer u in Nederland als toerist bent, dan mag u met uw buitenlandse rijbewijs in Nederland reizen. Dan moeten de categorieën op uw rijbewijs wel overeenkomen met de die van het Verdrag van Wenen. Dit de categorieën A, B, C, D, E. Als dat niet zo is, dan is het aan te raden om een internationaal rijbewijs naast uw buitenlands rijbewijs te hebben.

Maar als u in Nederland woont (ingeschreven bent), kunt u niet met uw buitenlandse rijbewijs blijven rijden. Het buitenlandse rijbewijs is slechts voor een bepaalde periode te gebruiken. Voor een rijbewijs uit de VAE is die periode 185 dagen. Na afloop van deze periode moet u een Nederlands rijbewijs hebben. In uw geval betekent dit dat u opnieuw rijexamen moet doen. U kunt uw rijbewijs niet omwisselen.

U kunt niet via de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen onder de vermelding van vermissing. U moet aangifte doen bij de politie en daarvan een proces-verbaal kunnen overleggen. Naar mijn idee is er geen sprake van vermissing nu u uw Nederlandse rijbewijs hebt omgewisseld in een rijbewijs van de VAE.

Meer informatie over het rijden met een buitenlands rijbewijs in Nederland kunt u lezen op de website van de RDW.