Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijverbod in Duitsland

Vraag gesteld door op 28 december 2020

Ook ik heb een boete en rijverbod opgelegd gekregen in Duitsland. Ik moet mijn rijbewijs inleveren voor een aantekening. Ze nemen geen genoegen met een kopie. Ik lees in advies om hier gehoor aan te geven, maar mijn rijbewijs is een officieel legitimatiedocument. Hoe betrouwbaar is het om dit te doen? En mag ik geen autorijden in Nederland voor de duur dat ik mijn rijbewijs kwijt ben (al is het maar voor de periode tussen het opsturen en terugontvangen)?

 

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft in Duitsland een rijverbod gekregen en moet uw rijbewijs opsturen om dit aan te laten tekenen. U vraagt of het betrouwbaar is en of u in Nederland nog mag autorijden.

Het is inderdaad zo dat, om het rijverbod in te laten gaan, dit aangetekend moet worden. De wijze waarop dit gebeurt verschilt per ‘Buβgeldstelle’. Een van de wijzen is inderdaad dat het rijbewijs moet worden opgestuurd. Wij hebben geen signalen ontvangen dat dit tot problemen leidt. Andere mogelijkheden zijn dat het boetebedrag wordt verdubbeld of het komt ook voor dat u langs komt om het rijverbod te laten aantekenen. Neemt u contact op met de verantwoordelijke ‘Buβgeldstelle’ om te bespreken of er misschien andere mogelijkheden zijn in plaats van het opsturen van het rijbewijs.

Autorijden in Nederland gedurende de periode dat u uw rijbewijs kwijt bent. U moet namelijk een geldig rijbewijs kunnen tonen. Zodra u uw rijbewijs weer terug hebt, kunt u in Nederland weer autorijden. Het rijverbod zelf geldt alleen voor het Duitse grondgebied.