Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remlichten en hybride

Vraag gesteld door J. van der Heijden op 4 december 2020

Sinds kort beschik ik over een Renault captur plugin hybride. Er zijn een aantal rijmodi mogelijk. Een daarvan remt de auto bij gas los behoorlijk af (teneinde de accu op te laden) de vertraging daarbij is behoorlijk en bij mijn weten gaan de reamlichten niet in werking. Nu weet ik dat achterliggers voldoende afstand moeten houden maar ik kan mee voorstellen dat dit toch een verrassend effect kan hebben. Hoe is dit nu juridisch/wettelijk geregeld?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Sinds kort rijdt u in een Renault Captur plug-in hybride. Er zijn een aantal rijmodi mogelijk, waarvan u bij één modus (bij gas los remt de motor behoorlijk af en en is de vertraging behoorlijk) het idee heeft dat de remlichten niet in werking treden. Daar dit voor de achterliggers toch een verrassend effect kan hebben, vraagt u zich af hoe dit nu juridisch zit.

De remlichten zijn als het goed is zo ingesteld dat de remlichten branden afhankelijk van de mate van de vertraging. Bij geleidelijke vertraging zal het voorkomen dat de remlichten niet branden. Dan is de vertraging niet groot genoeg. Het systeem is zodanig ingesteld dat achterliggers tijdig gewaarschuwd worden. 

Als u eraan twijfelt dat het systeem niet goed werkt, dan raad ik aan om dit te controleren. Mocht het niet goed werken, ga dan naar de dealer. Als het werkt zoals het hoort te werken dan is het juridisch verantwoord.