Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Polo total loss

Vraag gesteld door P. Ebben op 1 januari 2021

Mijn auto (VW-Polo) werd op de rijksweg geraakt door afgevallen lading van een vrachtwagen. De vracht (bouwafval) was onvoldoende vastgezet.
Auto is nu total loss verklaard; restwaarde
€ 4500,-- . Hier kan ik geen vergelijkbare Polo voor kopen omdat de KM. stand van mijn eigen auto laag was: 140000 km op een auto uit 2008.

Het transportbedrijf van het bouwafval heeft de schuld al toegegeven, maar hoe krijg ik de
€ 2850,-- verschil betaald en is hier een regeling op van toepassing?
 

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Uw auto is beschadigd door lading die van een vrachtauto is gevallen. Uw auto is total loss. Voor het bedrag dat u ontvang kunt u geen andere auto kopen. U vraagt wat uw rechten zijn.

De vrachtauto is verantwoordelijk voor de lading die wordt vervoerd. Ontstaat schade door deze lading, dan zal de vrachtauto al snel aansprakelijk kunnen worden gesteld voor schade die is ontstaan. Gelukkig heeft u de gegevens van de vrachtauto en kunt u de verzekering van de vrachtauto aanspreken. Deze zal uw schade vergoeden als aansprakelijkheid is erkend. 

De vraag is in dit geval wat uw schade is. De schade die u kunt verhalen is voor wat betreft uw auto maximaal de dagwaarde van uw auto minus de restwaarde (met schade). Zijn de reparatiekosten hoger dan het verschil tussen de dagwaarde en de restwaarde, dan is de auto economisch total loss. U heeft dan recht op vergoeding van de dagwaarde minus de restwaarde. De restwaarde (auto met schade) blijft immers in uw bezit. U kunt ook de auto verkopen voor dit bedrag. De dagwaarde wordt door een expert vastgesteld. De restwaarde van een auto wordt vastgesteld nadat een aantal opkopers een bod hebben gedaan op de beschadigde auto. De opkopers worden door de expert ingeschakeld.

In de praktijk zult u vaak bij moeten leggen bij de aankoop van een andere auto. Geen enkele auto is immers exact hetzelfde als de auto die is beschadigd. Zo kan er sprake zijn van een andere kilometerstand, andere opties of er kan een garantie gelden bij aankoop van een andere auto. Als u van mening bent dat de dagwaarde die is opgegeven door de expert niet juist is kunt u eerst met de expert of verzekering zelf hierover in discussie gaan. Lost dit voor u niets op, dan heeft u de mogelijkheid om zelf een expert in te schakelen. De kosten van deze expert zijn te verhalen als blijkt dat de waarde inderdaad niet juist is. De kosten kunnen best aanzienlijk zijn, dus het waardeverschil moet ook wel deze kosten rechtvaardigen.

Meer dan het verschil tussen de dagwaarde en de restwaarde kunt u voor de auto juridisch gezien niet verhalen. Voor een duidelijke uitleg over total loss verwijs ik u graag naar onze website.