Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opel Crossland radio werkt niet goed

Vraag gesteld door M. van der Kolk op 4 januari 2021

Een kennis van mij heeft een Opel Crossland en dit betreft een lease auto. Diverse radio stations haperen in de weergave. Midden in een lied wordt bijvoorbeeld een woord 2x achter elkaar gezongen. De auto is zeer vaak naar de dealer gegaan, maar ze kunnen niks vinden. 2x een nieuwe radio er in gezet, maar het probleem blijft bestaan.
Mijn kennis heeft dit uiteraard door gegeven aan de lease maatschappij, maar weet niet of de lease maatschappij achter de schermen een soort deal heeft gesloten met Opel.

Nu heb ik bij de zelfde dealer een Crossland gekocht en deze heeft precies hetzelfde probleem. Dus mogelijk is er een hele serie Crosslands waarbij zich dit probleem voor doet.
De Opeldealer in Naaldwijk blijkt niet in staat het probleem bij de lease auto te kunnen verhelpen (ook niet met hulp van een andere Opel dealer Motorhuis in Den Haag)

Nu heb hetzelfde probleem gemeld bij de dealer. Ik heb de auto nieuw gekocht bij deze dealer en de auto zit nog in de garantieperiode.
Wat zijn mijn rechten in het geval OPEL zegt hier niets aan te kunnen doen?
 

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een nieuwe auto gekocht. De radio werkt niet naar behoren. U kent meer mensen met deze klacht. De klacht wordt steeds niet opgelost. U heeft nog wel garantie, maar u zou graag de koop ongedaan maken.

Garantie
Als u een nieuwe auto koopt moet deze ook als nieuw functioneren. Als er een gebrek is moet dit opgelost worden. Hier heeft u ook garantie voor. Lukt dit niet, ook niet na meerdere pogingen, dan moet er een oplossing worden geboden.

Ontbinden van de koopovereenkomst
Het ontbinden van een koopovereenkomst houdt in dat u de auto teruggeeft en de aankoopprijs (met eventueel een redelijke afschrijving) terugontvangt. Ontbinding is mogelijk als een gebrek niet te herstellen is en dit gebrek ook de ontbinding rechtvaardigt. Dat is het geval als het gebrek zo ernstig is dat u de auto niet normaal kunt gebruiken. De vraag is in dit geval of het gebrek ernstig genoeg is voor ontbinding.  Als u kunt aantonen dat dit radiosysteem voor u van aanzienlijk belang was bij het sluiten van deze koop kan dit wel van invloed zijn. Als dat zo is, dan zult u dit aan moeten tonen. Over het algemeen zal dit echter niet snel worden aangenomen.

Waardevermindering
Als de klachten niet verholpen kunnen worden, dan heeft u in feite een radio gekocht die niet goed werkt. In plaats van ontbinding is het dan ook mogelijk om te vragen om vergoeden van de waardevermindering. Dit wordt vaak toegekend als het gebrek niet ernstig genoeg is voor ontbinding, maar er wel sprake is van een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst. U heeft immers voor iets betaalt dat niet werkt. De waarde van het systeem is dan een indicatie voor de vergoeding. 

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken, verwijs ik u graag naar onze website.