Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ontbinding koop

Vraag gesteld door op 27 december 2020

Half 2019 aan mij afgeleverd een Da Vinci caravan 540E. Al snel kwamen de eerste gebreken aan het licht, veelal fabrieksmatig in/aan gebouwde extra's.
Mover werkte niet, Caro TV antenne deed niets, geen DAB+ antenne gemonteerd. daarnaast wat niet herstelbaar esthetische foutjes, maar we gaan niet op elke slak zout leggen. Trouwens de dealer heeft alles in het werk gesteld om alles te herstellen/regelen e.d., daar ligt het niet aan.
Ook bleek in 2019 dat de vloerbedekking begon op te bollen, met name bij de ingang en voor de keuken. Door de dealer lijm geïnjecteerd. Echter nu laat die weer los. Oplossing fabriek is caravan terug naar de fabriek in Duitsland, de gehele bovenbouw verwijderen, dan de vloerbedekking verwijderen en nieuwe aanbrengen en dan de bovenbouw terugplaatsen. Maar volgens mij is dit een reparatie aan een nieuwe caravan die buitenproportioneel is. Is het niet eerlijker dat de fabriek deze caravan terugneemt?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Tabbert Da Vinci 540E uit 2019 gekocht en het blijkt dat er een probleem met de vloer is.

Het opbollen van de vloer is waarschijnlijk het gevolg van een probleem met de vloerplaat. Een vloerplaat is opgebouwd uit verschillende lagen die met elkaar verlijmd zijn. Het lijkt er dus op dat er in de vloerplaat van uw caravan een productiefout zit. Het loslaten van de vloerdelen zien we eigenlijk soms alleen bij wat oudere caravans. Er is dan sprake van een "verende vloer".

Vaak wordt dit probleem inderdaad met een injectie van lijm opgelost, maar zoals gezegd zal bij u het probleem ernstiger zijn. In dat geval volstaat alleen het vervangen van de vloerplaat. Dat kan men inderdaad in de fabriek voor u oplossen. het klopt ook dat men dan de hele opbouw zal moeten verwijderen.

Is het in dit geval mogelijk om te eisen dat men de caravan terugneemt? We hebben het dan over ontbinden van de verkoop bij non-conformiteit.

Dit ontbinden is pas mogelijk als herstel of vervanging niet mogelijk is, of dat niet van de verkoper gevergd kan worden OF als de verkoper niet binnen een redelijke termijn zonder enige overlast voor de koper tot herstel overgaat.

Ik begrijp uit uw verhaal dat de verkoper het gebrek wil herstellen, dus vooralsnog zal ontbinding van de verkoop niet mogelijk zijn.

Ik verwacht ook eigenlijk wel dat de fabriek de caravan zodanig zal herstellen dat het probleem opgelost is, en dat u kunt verwachten dat de caravan ook weer als nieuw de fabriek zal verlaten. Uiteraard is dit een vervelend gebrek, maar goed herstel is zeker mogelijk.