Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieuzone Antwerpen

Vraag gesteld door op 6 januari 2021

Ik heb in november dezelfde vraag aan u gesteld, echter geen antwoord ontvangen.
In augustus heb ik een verkeerde afslag genomen bij Antwerpen, waardoor ik in de milieuzone ben terechtgekomen. Ik kon niet meer terug. Ik rij een diesel van 2007, emissie4. Ik ben bang dat ik een boete krijg, echter omdat ik op een vakantiepark woon, zal de aanslag mij niet bereiken. Hoe kan ik nu weten of ik wel/geen boete heb. Website Belgische Rijkswacht? Informeert het CJIB mij?
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U hebt per ongeluk een verkeerde afslag genomen bij Antwerpen en bent met uw oude diesel voertuig de milieuzone Antwerpen ingereden. U vreest een boete en bent bang dat de boete u niet zal bereiken, omdat u op een recreatiepark verblijft. U wilt graag weten hoe u kunt controleren of er een boete is opgelegd en hoe u deze boete tijdig kunt betalen als u deze niet ontvangt.

Waarschijnlijk een boete
U bent met een dieselvoertuig de LEZ Antwerpen ingereden. Voor Nederlandse en Belgische kentekens wordt de emissieklasse aan de hand van het kentekenregister gecontroleerd via een geautomatiseerd camerasysteem. Aangezien uw dieselvoertuig in emissieklasse 4 valt, heeft uw voertuig alleen na betaling toegang tot de LEZ Antwerpen.

Dat u per ongeluk de verkeerde afslag heeft genomen geldt niet als een omstandigheid die maakt dat de boete ten onrechte is opgelegd, of na bezwaar vernietigd zal worden.

Toezending boete
De plaatselijke autoriteiten vragen de gegevens van de kentekenhouder op bij de RDW en sturen de boete aan het daar bekende adres. Het adres van de kentekenhouder is gelijk aan het adres zoals dit is opgenomen in de Brp. Als u staat ingeschreven op het recreatiepark zal de boete aan dat adres worden verstuurd.

Conclusie
De boete zal gestuurd worden aan het (post)adres zoals dit bekend is bij het kentekenregister d.w.z. uw adresgegevens volgens het Brp. Ik raad u aan om het adres waar u volgens het Brp woonachtig bent regelmatig te bezoeken of een huisgenoot te vragen u de gegevens van de boete door te sturen.

Voor meer informatie over de LEZ in Antwerpen, verwijs ik u graag naar de website van de stad Antwerpen.