Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koop tweedehands auto nog te ontbinden?

Vraag gesteld door op 10 januari 2021

Op vrijdag 08-01-2021 hebben wij een Peugeot 2008 (1.2 PureTech Allure uit 2016, 40.000 km) gekocht bij een grote merkdealer. We hebben een paar weken daarvoor een proefrit gehad. Auto heeft maand geleden grote beurt gehad, Bovag-garantie 6 maanden, altijd dealer onderhouden. Omdat we de auto ver van onze woonplaats hebben gekocht, hebben we met de dealer een afleverpunt halverwege afgesproken op zaterdag 09-01-2021. De aflevering is echter niet doorgegaan, omdat de auto onderweg naar het afleverpunt met pech stil kwam te staan. Het motorlampje ging branden en de auto kwam niet meer boven de 20000 toeren uit. De auto is terug naar de verkoper, waar de motor vandaag nagekeken wordt en z.s.m.gerepareerd. Wij hebben nu twijfels of wij wel een goede koop hebben gedaan. Kunnen we de koop nog ontbinden?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vier jaar oude auto gekocht. Op weg naar de afleverbeurt is deze stil komen te staan. De motor moet worden gerepareerd. U zou de koop graag ontbinden.

U heeft de auto bij een merkdealer gekocht. Ik ga er van uit dat u garantie heeft afgesloten bij de aankoop. Is dat niet het geval, dan kunt u ook een beroep doen op de wet. U mag als consument namelijk redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. De kosten van herstel zouden hoe dan ook voor rekening van de verkoper moeten komen. 

De motor van de auto moet nagekeken en mogelijk gerepareerd worden. Ik begrijp dat u daar bij een auto van vier jaar van schrikt. Dat is niet iets wat je zo verwacht, zeker niet gezien de kilometerstand. Zolang reparatie echter mogelijk is, is dat de eerste stap die gezet wordt. Ontbinden van de koopovereenkomst zou vervolgens kunnen als repareren niet mogelijk is of bijvoorbeeld geen zin heeft gezien de kosten. U zult dus de verkoper de gelegenheid moeten geven om de motor te herstellen. Mocht de reparatie de klacht niet verhelpen, dan kunt u eventuele verdere stappen ondernemen, zoals het sturen van een ingebrekestelling waarmee u aangeeft dat u de garage nog een laatste keer de kans geeft om te herstellen en als dat niet succesvol is de koop ontbindt. Daar is het nu echter nog te vroeg voor.

Voor uw rechten en de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u graag naar de informatie op onze website: Klachten na aankoop - ANWB