Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Inwisselen rijbewijs

Vraag gesteld door J. Rikumahu op 28 december 2020

Mijn dochter heeft haar rijbewijs in NL in dec 2020 gehaald en verhuist/emigreert per 01.01.2021 naar Duitsland. Normaal gesproken blijft de NL rijbewijs in Duitsland geldig tot aan de verlenging. Maar geldt dit ook voor rijbewijzen van beginnende rijders? Of is ze verplicht om de NL rijbewijs binnen korte termijn in te ruilen voor een DE rijbewijs? Ze blijft ook in NL rijden i.v.m. werk etc.
 

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

Uw dochter heeft haar rijbewijs in NL gehaald in december 2020. Per 1 januari 2021 is zij naar Duitsland geëmigreerd.
Als u verhuist naar een land van de Europese Unie (EU) mag u met uw Nederlands rijbewijs blijven rijden zolang dat geldig is. Zie meer informatie op de website van de Rijkoverheid.

U wilt weten of deze regel ook geldt voor beginnend bestuurders. Voor zover ons bekend, is dat het geval.
U zou voor de zekerheid kunnen informeren bij de Führerscheinstellein van uw dochters woonplaats. Meer informatie vindt u op de website van het Duitse ministerie van Verkeer en digitale Infrastructuur (informatie in het Duits; via google translate te vertalen).

Overigens gelden als beginnend bestuurder in Duitsland voor bepaalde overtredingen wel striktere normen. Voor bestuurders die korter dan twee jaar het rijbewijs hebben of jonger zijn dan 21 jaar, geldt bijv. een absoluut alcoholverbod (terwijl maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed voor overige bestuurders 0,5 promille is).