Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie Peugeot 2008 nieuw gekocht 27-03-2020

Vraag gesteld door op 3 januari 2021

Na plus minus 2400 kilometer is bij de auto van mijn schoonzus een pakking en oliefilter vervangen.  Dit is in december 2020 gebeurd. Hoort dit geen garantie te zijn? Ook mijn schoonzus is lid van de ANWB. De auto is nieuw gekocht op 27-03-2020.
 

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Bij een nieuw gekochte auto is na 2400 km een pakking en oliefilter vervangen. U vraagt of er recht is op garantie.

Garantie
De garantievoorwaarden bepalen waar garantie voor wordt gegeven. U kunt de garantievoorwaarden hierop nakijken. De vraag is ook waarom deze onderdelen nu al moeten worden vervangen. Als dit een gevolg is van een ander gebrek, dan ligt het op de weg van de verkoper om deze kosten te vergoeden. dat is anders als de kosten aan de eigenaar zijn toe te rekenen. Bijvoorbeeld in geval van verkeerd gebruik.

De wet
Naast de garantie is er ook een beroep op de wet mogelijk. Als koper mag je redelijke verwachtingen hebben van wat je koopt. 

Het gebrek moet bij de levering al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan wordt aangenomen dat dit het geval is. De verkoper moet dan aantonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan.

In uw geval betreft het een nieuw gekochte auto met 2400 km op de teller. Daarbij hoef je normaal gesproken geen rekening te houden met gebreken. Als koper kun je in dat geval de verkoper aanspreken op grond van het feit dat je niet zo snel na aankoop al deze reparatiekosten hoeft te verwachten. Het is redelijk als de verkoper (een deel van) de kosten op zich neemt. 

Stappenplan
Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.