Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De nieuwe Renault Captur voldoet niet aan wat ze beloven

Vraag gesteld door P. Brandsma op 4 januari 2021

Op 24-01-2020 is mijn nieuwe Renault Captur geleverd met 36 maanden update navigatie systeem. De auto is nu 1 jaar oud en heb nog nooit een update gehad en werkt het automatische update on air Easy Link systeem nog steeds niet bi Renault. Veel contact hierover gehad met Renault Nederland en de dealer. Bieden wel steeds excuses aan en geven aan dat het probleem binnenkort opgelost wordt. Heb zelfs al een tegoedbon van 100 euro gekregen als compensatie. Ben er nu helemaal klaar mee. De auto voldoet bij lange na aan wat belooft wordt. Los van de updated ook veel problemen met software waarvoor de auto ook al een paar keer voor naar de dealer is geweest. Beleef geen plezier aan de auto meer, ik heb de allerduurste uitvoering van de nieuwe Captur. Het liefst zou ik de koop ontbinden binnen de 2 jaar fabrieksgarantie. Wat zijn mijn rechten.
 

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een nieuwe auto gekocht met daarbij 36 maanden update navigatiesysteem. Er is echter nog nooit een update uitgevoerd. Het systeem werkt niet naar behoren. U zou graag een oplossing zien en zou de koop graag ontbinden.

Garantie
Als u een nieuwe auto koopt moet deze ook als nieuw functioneren. Als er een gebrek is moet dit opgelost worden. Hier heeft u ook garantie voor. Lukt dit niet, ook niet na meerdere pogingen, dan moet er een oplossing worden geboden.

Ontbinden van de koopovereenkomst
U zou de koop graag willen ontbinden. Het ontbinden van een koopovereenkomst houdt in dat u de auto teruggeeft en de aankoopprijs (met eventueel een redelijke afschrijving) terugontvangt. Ontbinding is mogelijk als een gebrek niet te herstellen is en dit gebrek ook de ontbinding rechtvaardigt. Dat is het geval als het gebrek zo ernstig is dat u de auto niet normaal kunt gebruiken. De vraag is in dit geval of het gebrek ernstig genoeg is voor ontbinding.  Als u kunt aantonen dat het update systeem voor u van aanzienlijk belang was bij het sluiten van deze koop kan dit wel van invloed zijn. Als dat zo is, dan zult u dit aan moeten tonen. Ook de andere door u gemelde gebreken kunnen van invloed zijn op de vraag of ontbinden is gerechtvaardigd.

Waardevermindering
In plaats van ontbinding is het ook mogelijk om te vragen om vergoeden van de waardevermindering. Dit wordt vaak toegekend als het gebrek niet ernstig genoeg is voor ontbinding, maar er wel sprake is van een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst. U heeft immers voor iets betaalt dat niet werkt. De waarde van het systeem is dan een indicatie voor de vergoeding. 

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken, verwijs ik u graag naar onze website.