Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ambulance met zwaailicht en sirenes

Vraag gesteld door A. van Houwelingen op 30 december 2020

Ik had gisteren de volgende situatie en ik weet niet of ik goed heb gehandeld.

Ik reed op de linkerbaan van 2-baans snelweg. Rechterbaan was wegens pechgeval afgekruisd. Maximum snelheid op de linkerbaan was 70 km/u. Achter mij kwam er een ambulance aan met zwaailichten (niet met hoge snelheid, ca. 90 km/u). Toen hij achter mij zat zette hij ook de sirene aan. Ik ben niet opzij gegaan, want ik mocht wegens rode kruisen niet naar rechts en de ambulance had wegens zwaailicht en sirene wel rechts mogen inhalen over een afgekruiste baan. Ik ben pas naar rechts gegaan vanaf het punt dat de rode kruisen voorbij waren.

Was dit de juiste manier van handelen, of had ik toch eerder naar rechts moeten gaan? Ik heb het idee dat ik juist heb gehandeld.

p.s.: Het was trouwens een ambulancechauffeur die de verkeersregels niet goed kent. Vanaf het punt dat de snelheidsbeperking opgeheven was bleef hij 100 km/u rijden op de linkerbaan, terwijl de maximale snelheid daar op dat moment 120 km/u was, waardoor hij achteropkomend verkeer hinderde. Zodanig zelfs dat een achteropkomende politiebus de ambulance op een gegeven moment rechts inhaalde.
 

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over de wijze waarop u heeft gehandeld bij een naderende ambulance met zwaailicht. 

Als er een ambulance met zwaailicht nadert is het zaak om zo snel mogelijk ruimte te maken voor de ambulance. Daarbij moeten de overige verkeersdeelnemers zo snel mogelijk de rijbaan vrijmaken. Uiteraard is het niet zo dat daarbij gevaarlijke situaties mogen ontstaan. Ook is het uitgangspunt dat u zich aan de verkeersregels houdt, zoals u in dit geval ook heeft gedaan. Daarbij is uw gedrag ook beter voorspelbaar voor de overige verkeersdeelnemers. Het is dan ook goed om te letten op de veiligheid van alle verkeersdeelnemers. Wel is het zo dat elke situatie weer anders is. Bent u als enige op de weg en kunt u zonder gevaar voor anderen opzij, dan kunt u  eerder opzij dan in geval van drukte.

Op onze website vindt u informatie over hoe u kunt handelen bij een naderende ambulance.