Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding met etensbezorger op elektrische fiets 14 jr

Vraag gesteld door op 10 januari 2021

Ik heb een aanrijding gehad met een fietser (14 jaar op een elektrische fiets voor een restaurant) Ik kwam van re stond stil had gekeken zag niemand en trok op plots kwam deze fietser van links met harde vaart en reed in mijn achter portier. Nu weet ik dat normaal een fietser altijd onschuldig is, maar is dat ook zo als hij als 14 jarige bezorger op een elektrische fiets rijdt? Of kan ik dan op de een of andere manier de schade verhalen bij het restaurant waarvoor deze fietser werkt (dit omdat een bezorger 16 moet zijn om op een elektrische fiets te mogen bezorgen)

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een aanrijding gehad met een 14-jarige etensbezorger op een elektrische fiets. U kwam van rechts en bij het optrekken reed de van links komende fietser in uw achterportier. U heeft hierover twee vragen gesteld: 
1. Is een 14-jarige fietser ook altijd onschuldig als hij op een elektrische fiets rijdt?
2. Kan ik mijn schade verhalen op de werkgever van de fietser?
Uw vragen zal ik apart beantwoorden.

1. Is een 14-jarige fietser ook altijd onschuldig als hij op een elektrische fiets rijdt?
Een 14-jarige fietser is zeker niet altijd onschuldig bij een aanrijding. Het is echter niet van belang of hij op een standaard elektrische fiets rijdt want een standaard elektrische fiets wordt niet beschouwd als gemotoriseerd verkeer. Daarom valt deze in de categorie van de zwakkere verkeersdeelnemer.

Leeftijd van de fietser
Wat wel een rol speelt bij de aansprakelijkheid is de leeftijd van de fietser. In de Wegenverkeerswet, art. 185, wordt onderscheid gemaakt tussen fietsers van 14 jaar en ouder, en kinderen onder de 14 jaar.  
-Bij kinderen onder de 14 jaar geldt de volgende regel. Omdat het verkeersinzicht bij deze leeftijdsgroep nog niet goed ontwikkeld is, krijgt een fietser jonger dan 14 jaar altijd 100% van zijn schade vergoed bij een aanrijding met een motorrijtuig. De enige uitzondering hierop is als de bestuurder van het motorrijtuig overmacht kan bewijzen.
-Bij personen van 14 jaar en ouder geldt dat de bestuurder van het motorrijtuig altijd aansprakelijk is voor minimaal 50 % van de schade van de fietser. Welk percentage de fietser krijgt uitgekeerd hangt af van de mate van eigen schuld en ook van de ernst van de verwondingen van de fietser.

2. Kan ik mijn schade verhalen op de werkgever van de fietser?
Wanneer uw auto schade heeft die is veroorzaakt door een fout van de fietser, kunt u uw schade claimen bij de fietser of diens aansprakelijkheidsverzekering (AVP). U moet daarbij wel bewijzen dat de fietser een fout heeft gemaakt. 

Conclusie
De 14-jarige fietser is aansprakelijk te stellen voor de autoschade.
In uw situatie is er sprake van een fietser die in opdracht van een werkgever rondrijdt, waarschijnlijk ook op een fiets van de werkgever. Dat houdt voor u in dat u de werkgever van de fietser aansprakelijk kunt stellen. Als het goed is, is de werkgever verzekerd voor zijn personeel.

Meer informatie over een aanrijding met een voetganger of fietser, vindt u op onze website.