Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanpassing koopovereenkomst

Vraag gesteld door op 22 december 2020

Mag de autodealer een prijsaanpassing doorvoeren aan een reeds gesloten koopovereenkomst i.v.m. een (fors) langere levertijd van de nieuwe auto? Bijvoorbeeld het aanpassen van de prijs van de nieuwe auto, de inruilprijs van de huidige auto en aanpassing t.g.v. gewijzigde heffingen die zijn opgelegd door de overheid voor 2021. De verwachte levertijd was in juli 2020 (tijdens het sluiten van de overeenkomst) oktober dit jaar en de nieuwe levertijd zal naar verwachting eind van het eerste kwartaal 2021 zijn. Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U vraagt of de dealer de prijs van de auto mag verhogen, wanneer de levertijd van de nieuwe auto veel later is dan afgesproken.

Of de prijs van de auto mag worden verhoogd, is afhankelijk van de vraag wat precies is afgesproken bij het sluiten van de koopovereenkomst. In de BOVAG voorwaarden is bepaald wanneer prijsstijgingen mogen worden doorberekend.

Vaste prijs
Als er een vaste prijs is afgesproken, dan mag de verkoper de prijs niet verhogen. Alleen wijzigingen in heffingen van overheidswege (belastingen, accijnzen) worden zowel in de vaste als in de niet-vast overeengekomen prijs van zowel nieuwe als gebruikte auto’s te allen tijde doorberekend.

Niet-vaste prijs
Is een niet-vaste prijs overeengekomen, dan mogen, naast de heffingen van overheidswege, tevens wijzigingen in de fabrieks- en/of importeursprijzen en valutakoersen in rekening worden gebracht. De verkoper moet u van de prijswijziging op de hoogte stellen. Alleen bij een verhoging van de fabrieks- en/of importeursprijzen zou u de koopovereenkomst kunnen ontbinden.   

Inruil
Een complicerende factor is dat u uw huidige auto inruilt. Wanneer u de auto nog gebruikt, is het risico voor u totdat u de auto inlevert bij de verkoper. Dit betekent dat als er in de tussentijd schade of een gebrek aan de auto ontstaat, u daarvoor verantwoordelijk bent. Het feit dat de auto voor uw risico is, kan van invloed zijn op de inruilwaarde.

Meer informatie over het kopen van een auto kunt u vinden op onze website