Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoop auto op afstand maar wel ‘gezien’

Vraag gesteld door op 19 december 2020

Ik heb een proefrit in een auto (Sportage) gemaakt. Uiteindelijk was het hem niet. Ik zag in de showroom ook een andere staan (Niro). Ik heb er even omheen gelopen en binnenin gekeken. Verder niet naar details gekeken en ook geen proefrit gemaakt omdat ik op dat moment een andere auto (sportage) in het vizier had.

Na een paar dagen een taxatie van mijn huidige auto (golf) gedaan elders. Toen een aanbieding gekregen van de auto waar ik dus niet voor kwam maar wel kort heb gezien (Niro). Deze leek interessant en heb ivm corona een digitale (scan per mail) overeenkomst ontvangen en getekend (dus op afstand)

De vraag is: geldt dit nu als koop op afstand of niet?

NB: heb ik bij de overeenkomst niet de bijlage met voorwaarden ontvangen waar naar werd verwezen in het aanbod.

Reden vraag: ik wil toch niet zoveel bijbetalen als nu het geval zou zijn door onverwachte financiële tegenvaller. Maar het is mij niet duidelijk hoeveel je nu gezien mag/moet hebben voor het geen koop op afstand meer is, ondanks dat de overeenkomst niet in aanwezigheid van /bij de verkoper is gesloten.

NB: ik ben particulier. Verkoper een merk dealer.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht in een showroom. U heeft naderhand een beter aanbod elders ontvangen voor uw eigen auto die u wilt inruilen. U vraagt of u de aankoop kunt terugdraaien op grond van "koop op afstand".

Er is sprake van koop op afstand als je een product koopt zonder dat je fysiek contact hebt met de verkoper. Zoals via internet, post of telefoon. U bent echter in het bedrijf geweest en heeft naar alle waarschijnlijkheid ook contact gehad met een van de verkopers. Er is in dat geval geen sprake meer van koop op afstand. 

U kunt uw aankoop altijd annuleren voor de nieuwe auto is geleverd, maar daar zijn wel kosten aan verbonden. Doorgaans is dit 15% van de koopprijs van de nieuwe auto. u kunt dit nakijken in de algemene voorwaarden van het bedrijf zelf.

Meer informatie over wanneer er sprake is van koop op afstand vindt u op onze website.