Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wie aansprakelijk stellen bij aanrijding huurauto?

Vraag gesteld door op 15 november 2020

Mijn dochter is met haar fiets aangereden door een zgn. Lev-autootje. Bestuurder is doorgereden. Fiets kapot en een dikke knie. We hebben getuigen en Lev weet inmiddels wie het is geweest. Wie stel ik aansprakelijk: de bestuurder (dus moet ik zijn gegevens hebben) of de verhuurmaatschappij , Lev dus. We hebben een afspraak bij politie R'dam voor aangifte.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

Uw dochter is op de fiets aangereden door een zgn. Lev-autootje (een Biro) die men kan huren via het Lev autoplatform. Uw dochter heeft hierdoor letsel aan haar knie opgelopen. Daarnaast is haar fiets beschadigd. U wilt weten wie u aansprakelijk moet stellen voor de schade.

WAM-verzekering
Motorrijtuigen, waaronder ook het Lev-autootje valt, moeten verplicht verzekerd zijn tegen wettelijke aansprakelijkheid (WAM verzekering). Dat houdt in dat de schade die door het voertuig aan andere zaken en personen wordt toegebracht, verzekerd is. Deze WAM-verzekering moet dus verplicht afgesloten zijn door Lev, de aanbieders van dit vervoermiddel. Bij een WAM-verzekering heeft degene die schade lijdt, een rechtstreeks vorderingsrecht op de verzekeraar van het voertuig. Weet u wie de verzekeraar van het Lev-autootje is, dan kunt u die dus rechtsreeks aansprakelijk stellen. Weet u dit niet, dan kunt u Lev aansprakelijk stellen met het verzoek de aansprakelijkstelling door te sturen naar hun WA verzekeraar.

ANWB Letselhulp
Graag wijs ik u nog op ANWB Letselhulp, waar onze ervaren letselschade juristen u telefonisch advies kunnen geven als u slachtoffer bent van een verkeersongeval. Zij zijn op werkdagen bereikbaar op 088 269 77 66.

Voor het claimen van letselschade bij de tegenpartij is het belangrijk dat u met klachten direct naar een (huis)arts gaat. U moet hiervoor namelijk kunnen bewijzen dat uw klachten door de aanrijding zijn veroorzaakt.

Meer informatie over (letsel)schade verhalen na een aanrijding vindt u op onze website.