Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

VW EGR klep

Vraag gesteld door J. Loenen op 25 oktober 2020

VW Caddy,(08-2015)eerste eigenaar,dealer onderhouden.07-08-2020/133212 km
EGR klep defect,geen garantie want software update langer dan 2 jaar geleden.Contact PON importeur:geen coulance of garantie.Kan ik een beroep doen op non conformiteit ?
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

De EGR klep van uw VW Caddy is defect. U bent de eerste eigenaar sinds 2015 en de auto heeft 133212 km gereden. Volgens Pon is er geen recht op garantie. Uw vraag is of u een beroep kunt doen op non-conformiteit. 

Non-conformiteit
Er is sprake van non-conformiteit als je kunt aantonen dat het product niet de eigenschappen heeft die je op grond van de overeenkomst mag verwachten. In dat geval kan je herstel of vervanging eisen. 

Normaal onderhoud
Bij een kilometerstand van 133212 en een leeftijd van 5 jaar valt het defect onder redelijk normaal onderhoud. In dat geval kun je geen beroep doen op non-conformiteit.
De EGR klep kan defect raken afhankelijk van het gebruik. Bij het nieuwe rijden blijft het toerental vaak onder de 2000 toeren waardoor er eerder vervuiling op kan treden. 

Conclusie
Een beroep op non-conformiteit zal niet slagen. 
U heeft de auto altijd in onderhoud bij de dealer waar u de auto ook heeft aangeschaft. Misschien kan de dealer nog iets voor u doen, vanwege de goede relatie. U kunt dit echter niet afdwingen.