Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voor de helft foutgeparkeerd is juridisch mogelijk in Nederland

Vraag gesteld door S.V. Schreiber op 5 september 2020

Een aantal jaar geleden heb ik een parkeerboete aangevochten omdat het onduidelijk was gemarkeerd en was aangegeven dat je ergens niet of wel mocht parkeren. Volgens de wet is namelijk dat bij onduidelijkheid er ook geen parkeerverbod geldt.

Ik heb dan ook een betoog voor de rechtbank gedaan waarbij ik met zeer sterke argumenten dit ook kon duidelihk maken. De rechter vond dan ook omdat ik inderdaad een punt had ik maar voor de helft de parkeerboete moest betalen, waarop ik dus zei dat "in Nederland dus geldt dat je voor de helft foutgeparkeerd kunt staan".

Helaas is het dus niet mogelijk om dan in hoger beroep te gaan en ik kreeg dus echt de helft van de parkeerboete op mijn rekening terug. Dat het rechtsysteem op alle fronten in Nederland de weg kwijt is, is hierbij een understatement.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent niet te spreken over de uitspraak van de rechter ter zake een Wet Mulder beschikking (parkeerboete), waarbij de rechter het boetebedrag gehalveerd heeft en hoger beroep niet voor u openstaat.

Wanneer u zich niet kunt vinden in de uitspraak van de rechter (Wet Mulder beschikking), dan kunt u tegen deze uitspraak hoger beroep instellen bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, mits de opgelegde boete niet lager is dan € 50,-.

Discretionaire bevoegdheid

De rechter heeft het recht de strafmaat naar eigen inzicht op te leggen. Kennelijk was de rechter hier van oordeel dat halvering van de boete hier gepast was.

Het is wel vervelende dat u aan de uitspraak een onbevredigend gevoel heeft overgehouden. Sterkte.