Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersborden

Vraag gesteld door J. Steenbekkers op 5 november 2020

Ik rij in het buitengebied waar een 60 km zone is op een gegeven moment sla ik af een weg in, is dat automatisch dan een weg die in de zone valt, er staan wel wat op de weg geschilderd maar geen bord. Wanneer de weg bevuild is of er ligt sneeuw is dit ook niet duidelijk.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over de 60 km-zone. Onlangs reed u op een weg waarop meermaals het 60 km/u-zone ‘herhaling’ verkeersbord is geplaatst. Bij het verlaten van deze weg op een t-splitsing viel het u op dat er wel iets op het wegdek staat van de weg via welke u de route vervolgde, maar dat er geen verkeersborden zijn geplaatst. U wilt graag weten of de 60 km-zone ook geldt voor deze weg.

Ja, de weg waarop u uw route vervolgde behoort tot de 60 km-zone.

Zone-verkeersbord
Op grond van art. 66 lid 2 RVV 1990 geldt dat als op een verkeersbord het woord zone wordt vermeld het verkeersbord in een gebied dat wordt begrensd door het verkeersbord en een of meer in samenhang met dat verkeersbord geplaatste borden waarmee het einde van de zone wordt aangeduid.

Specifiek geval
Bij benadering van de t-splitsing vanaf de Nieuwkuijkseweg vanaf Helvoirt wordt bij het verlaten van de bebouwde kom (verkeersbord H2) van Helvoirt aangegeven dat u een 60 km-zone inrijdt. Hetzelfde geldt voor de Nieuwkuijkseweg vanaf Nieuwkuijk. Ook voor de Vendreef geldt dat vlak voor het verlaten van de bebouwde kom van de gemeente Vlijmen de 60 km-zone wordt aangekondigd. In tegengestelde richting eindigt de 60 km-zone ook steeds op die punten.

Conclusie
Een zone-verkeersbord zorgt dat het verkeersbord geldt voor de op het zone-verkeersbord aangegeven gebied of als geen gebied wordt aangegeven totdat een verkeersbord het einde van de zone aangeeft.

Voor meer informatie over verkeersregels in Nederland, verwijs ik u graag naar onze website.