Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersboete in Frankrijk erkennen: nadelige gevolgen?

Vraag gesteld door op 19 augustus 2020

Op 23 juli 2020 heeft iemand met mijn camper te hard gereden in Frankrijk. Kan gebeuren. 1,5 maand later ligt de bekeuring op de deurmat. Ik verwittig de bestuurder van het euvel en maakt geld naar mij over zodat ik de boete kan betalen.

Bij het afhandelen van de boete via het online platform van ANTAI lees ik dat door verder te gaan met de betaling ik "erken" de overtreding begaan te hebben. Dit zette me aan het denken. Zitten er nadelige gevolgen voor mij als autobezitter aan het begaan van een snelheidsovertreding in Frankrijk? Kom ik te boek te staan als iets, een roekeloze bestuurder allicht, als ik dit vaker doe?

Het was een boete voor 7km/u te hard, was de eerste keer met deze camper op mijn naam (tot nu toe)... Ik heb de mogelijkheid op de formulieren om aan te geven dat het iemand anders was die in de fout is gegaan (uitgeleend/verhuurd). Maar het is verreweg het gemakkelijkst om zelf even de boete te betalen ipv dat ik de administratieve machine moet omleiden naar de daadwerkelijke "schuldige" die vervolgens op dezelfde wijze de boete kan betalen.

Uiteraard gaat het maar om 1 boete, maar mogelijk meer in de toekomst als anderen met mijn camper hetzelfde lot wacht in Frankrijk. Ik wil niet te boek komen te staan daar als roekeloze bestuurder.

Wat is nu wijsheid? Zelf gewoon betalen en een betaalverzoek sturen, of de lange maar correcte weg bewandelen en doorverwijzen naar de echte bestuurder destijds?
 

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert


U heeft uw camper aan in ander in gebruik gegeven. Deze persoon heeft te hard gereden en daarvoor is een boete opgelegd. U vraagt nu wat u het beste kunt doen: de gegevens van de bestuurder doorgeven of zelf de boete betalen en dit bedrag terugvragen van de bestuurder. U vraagt ook of als u de boete betaalt, welke gevolgen dit voor u heeft.

De bestuurder heeft 7 km/u te snel gereden. De verkeersovertreding is niet zo ernstig dat u in Frankrijk als een roekeloos bestuurder te boek komt te staan. Wel is het zo dat er toch strafpunten worden toegekend. Aangezien het hier om een lage snelheidsoverschrijding gaat, neem ik aan dat dit slecht één strafpunt zal zijn. Als u de boete betaalt, dus erkent de overtreding te hebben begaan, komt het strafpunt op uw naam te staan. Wanneer vaker met uw camper in Frankrijk een overtreding wordt begaan en u betaalt elke keer de boete, dan is er het risico dat bij een totaal van 12 strafpunten uw rijbewijs in Frankrijk ongeldig wordt. De strafpunten gelden niet in Nederland. 

Bovendien als u de boete betaalt, moet u het boetebedrag van de bestuurder terug zien te krijgen.

Ik raad u dan ook aan om de gegevens van de bestuurder door te geven.

Meer informatie over een boete uit Frankrijk kunt u lezen op onze website.