Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verhoging jaargeld staplaats stacaravan

Vraag gesteld door op 21 september 2020

In mei hebben wij een stacaravan gekocht. Het contract loopt van 1 januari tot 31 december. Dit hebben we bij de nieuwe eigenaar afgesloten. Nu wordt per 1 januari een jaarplaats met 31.5% duurder. Kan dat zomaar? Ik dacht max 8%.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U hebt een stacaravan gekocht en huurt voor deze caravan een vaste staplaats op een bij de Recron aangesloten recreatiepark. Voor het aankomende overeenkomstjaar heeft de ondernemer een prijsverhoging aangezegd. U wilt graag weten of de campingeigenaar de huur voor de vaste staplaats mag verhogen.  

Recron voorwaarden

In de Recron voorwaarden is bepaald dat de ondernemer éénmaal per overeenkomstjaar het stageld mag verhogen. Drie maanden voor aanvang van het overeenkomstjaar moet de ondernemer het tarief van het stageld voor sta jaar bekend maken.

Als de ondernemer het stageld aanmerkelijk wil verhogen, moet dit onder globale omschrijving van de redenen voor deze verhoging, 18 maanden voor deze prijsverhoging worden gecommuniceerd. Er is sprake van een aanmerkelijke verhoging als de prijs > 10% verhoogd wordt, volgens de vaste lijn van de geschillencommissie recreatie.

Verhoging

U betaalde in het eerste overeenkomstjaar een huurprijs van € 1.669. Het stageld wordt voor het komende jaar vastgesteld op € 1.795. Hiermee is de prijs met 7,5% verhoogd. De prijsverhoging is 3 maanden voor het einde van het overeenkomstjaar aangezegd en de verhoging is kleiner dan 10%.

Verlengde opening

De camping heeft ook aangezegd dat het vanaf het komende jaar mogelijk is om in de maanden waarin de camping gesloten was, toch op de camping te verblijven. In dat geval moet een hogere huursom betaald worden.

Conclusie

U huurt de vaste staplaats onder de voorwaarde dat u gebruik kunt maken van de plaats in de periode april tot oktober. Bij verlenging van deze overeenkomst wordt de huurprijs met 7,5% verhoogd. Als u kiest voor wijziging van de overeenkomst, waarbij het mogelijk is de staplaats het hele jaar te gebruiken, kan de ondernemer daarvoor een andere (hogere) prijs rekenen. Er is dan geen sprake van een prijsverhoging, maar van een wijziging van de overeenkomst waarbij een andere prijs wordt gerekend.

Voor meer informatie over de huur van vaste plaatsen op een recreatiepark verwijs ik u graag naar onze website.