Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snorscooter

Vraag gesteld door op 9 november 2020

Ik denk er aan, om voor de kortere ritten een snorscooter aan te schaffen, maar ze willen de wet gaan veranderen, en ook de snorscooters naar de weg te laten gaan, wat ik overigens gevaarlijk vindt.
Is het jullie bekend, wanneer dat gaat gebeuren?
 

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert

U denkt erover om voor de kortere ritten een snorscooter aan te schaffen maar u wilt eerst weten of het wettelijk zo geregeld is/wordt dat snorscooters op de rijbaan moeten gaan rijden. Op gebied van de snorfiets spelen twee zaken:

  • De voorgenomen invoering van een helmplicht
  • Verplaatsing van snorfietsers naar de rijbaan

Het wetsvoorstel voor de helmplicht gaat volgens de huidige planning voor het kerstreces naar de Tweede Kamer. De ANWB heeft hier, net zoals andere belangenorganisaties, een negatieve zienswijze op gegeven. Voornamelijk omdat wij vinden dat de verantwoordelijkheid voor het dragen van een helm bij de gebruiker zelf hoort te liggen. Of snorfietsers op de rijbaan moeten gaan rijden wordt per wegbeheerder bepaald. Wij vinden dat een goede regeling, omdat de verkeerssituatie in bv Utrecht heel anders is dan op het platteland.
Al met al zijn deze onderwerpen nog niet 100% vastgelegd. In de komende periode moet duidelijk worden of de plannen op alle onderdelen kunnen worden ingevoerd.
 

Update 30-06-2022
Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen: rijksoverheid helmplicht.