Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Radiateur

Vraag gesteld door H. Verweij op 1 oktober 2020

Ik heb Jetta Hybrid, nieuw gekocht. Auto is inmiddels 6 jaar en 9 maanden oud, 180.000 km op de teller. Bij de beurt kwam aan het licht dat de radiateur lekte en vervangen moest worden. Lekkage bleek tussen de verbinding van zijkant en honingraat, niet door steenslag of iets dergelijks. Naar mijn mening mag een radiateur onder normale omstandigheden niet lek raken. Kan ik aanspraak maken op de wettelijke garantie?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

De radiateur van uw auto moet vervangen worden omdat er een lekkage zit tussen de verbinding van zijkant en honingraat. Uw vraag is of u aanspraak kunt maken op wettelijke garantie.

Wettelijke garantie

Volgens de wet heb je recht op een deugdelijk product. Dat is een product dat geschikt is voor normaal gebuik. Kun je aantonen dat het procuct niet de eigenschappen heeft die je mag verwachten dan kun je herstel of vervanging eisen.

Wat je mag verwachten van een radiateur is onder andere afhankelijk van de leeftijd, van de draaiuren en de prijs. In het algemeen geldt: hoe ouder, hoe minder je mag verwachten.

De auto is bijna 7 jaar oud en er is met de auto 180.000 km gereden. Met deze kilometerstand en deze leeftijd loop je het risico dat er zaken aan de auto kapot gaan. Als u de auto altijd bij dezelfde garage in onderhoud heeft en u heeft de auto daar ook gekocht dan kunt u natuurlijk een gesprek hierover aangaan. De garage zou u uit coulance, een kleine korting kunnen geven op de nieuwe radiateur, maar het is mijns inziens niet in rechte af te dwingen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.